1950 kuşağının üç önemli ismi “Erdal Öz” “Adnan Özyalçıner” ve “Kemal Özer“in birbirleri ile yazışmalarının yer aldığı “Arkadaş Mektupları” Can Yayınları’ndan çıktı. Kitabı yayına Yalçın Armağan hazırlamış. Arkadaş Mektupları’nın özetine geçmeden önce Erdal Öz, Adnan Özyalçıner, Kemal Özer kimdir çok kısa tanıyalım.
Erdal Öz kimdir
1935-2006 yılları arasında yaşamış. Başlıca eserleri: Yaralısın, Kanayan, Deniz Gezmiş Anlatıyor, Gülünün Solduğu Akşam, Defterimde Kuş Sesleri, Allı Turnam, Bir Gün Yine Allı Turnam, Dedem Korkut Öyküleri, Beyaz Yele, Alçacıktan Kar Yağar, Babam Resim Yaptı, Havada Kar Sesi Var, Sular Ne Güzelse.
Adnan Özyalçıner kimdir
1934 yılında İstanbul’da doğmuş. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünü bitirmiş. Başlıca eserleri: Panayır, Sur, Yağma, Yıkım Günleri, Gözleri Bağlı Adam, Cambazlar Savaşı Yitirdi, Alaycı Öyküler, Taş, Sağanak, Anıtların Öyküsü, İstanbul’un Taşı Toprağı Altın, Panayır Sur, Toplu Öyküler: 1- Panayır – Sur, Toplu Öyküler: 2. Gözleri Bağlı Adam-Yağma, Toplu Öyküler: 3. Canbazlar Savaşı Yitirdi – Saçanak, Toplu Öyküler: 4. Alaycı Öyküler – Aradakiler, Gökyüzünde Ayaklanma, Ölümsüzleşen Bahçe, Yazdan Kalma Bir Gün İstanbul Öyküleri, Aşık Garip İle Şah Senem, Alandaki Park, Seyfilmülük, Kalabalıktan Birileri, Dördüncü Murat ve Mirgün Bahçeleri, Güç ve Güzellik, Kapital’in Aydınlığında: Alaattin Bilgi, Ayak İzleri, Ekmek Kavgası: Emek Öyküleri I, Grev Bildirisi: Emek Öyküleri II, Motorize Köleler – Emek Öyküleri 3, Dokumacının Ölümü – Emek Öyküleri 4, Kırmızı Çini Kâse, Garip Nasıl Okuyacak, Ölümsüzleşen Bahçe, Sabırtaşı Çatladı, Anıtların Öyküleri, Devlet Kuşu, Keloğlan İle Köse, Anadolu’dan Öyküler, Keloğlan Devler Ağasına Karşı, Tarihten Öyküler, Gökkuşağı Masalları, Masal Okuyorum.
Kemal Özer kimdir
1935-2009 yılları arasında yaşamış. Başlıca eserleri: Gül Yordamı, Ölü Bir Yaz, Tutsak Kan, Kavganın Yüreği, Yaşadığımız Günlerin Şiirleri, Sen de Katılmalısın Yaşamı Savunmaya, Geceye Karşı Söylenmiştir, Kimlikleriniz Lütfen, Araya Giren Görüntüler, Çağdaş ve Boyun Eğmeyen, Sınırlamıyor Beni Sevda, İnsan Yüzünün Tarihinden Bir Cümle, Bir Adı Gurbet, Oğulları Öldürülen Analar, Şiirlerden Bir Gökkuşağı, Onların Sesleriyle Bir Kez Daha, XX. Yüzyıldan Duvar Kabartmaları 1: Bütün Şiirleri 1959-1981.
XX. Yüzyıldan Duvar Kabartmaları 2: Bütün Şiirleri 2 1983-1999, Birlikte, Aynı Ateşten Geçerek, Sevdalı Buluşma, Baba ile Kız, Umut Edebiyatı Yedi Canlıdır, Acı Şölen, Gün Olur Söze Yazılır, Yaşadığımız Günlerin Yazıları, Şiiri Sorgulayan Yazılar, Bendeki Görüntüler, İkinci Yeni’den Toplumcu Şiire, Güldeki Şafak, Düşmanı Kardeş Yapmak, Tanık Günler 1. Tanık Günler 2, Gölgeden Güneşe, Nasrettin Hoca, Tatil Köyünün Çocukları, Trenler Ne Güzeldir, Dünya Onlarla Daha Güzel, Şiirlerle Ezop Masalları, Çiçek Dürbünü, Şiirlerle Andersen Masalları, Sinemayı Seven Çocuk, Sorulardan Bir Gökkuşağı, Güneş Arkasına Baktı, Soruların Gündeminde, Oradaydım Diyebilmek, Eleştirilerin Gündeminde, Sanatçılarla Yazışmalar 1, 45. Sanat Yılında.
Arkadaş Mektupları’nın Özeti
Kitapta sözü edilen üç yazarın 1955 ile 1973 yılları arasında yazdıkları mektuplar bir araya getirilmiş. Erdal Öz kendimin o yıllardaki görüntüsünü buluyorum diyerek arkadaşlarına yazdığı mektupların bir dönemin belleğini nasıl kayda geçirdiğine işaret ederken; Kemal Özer de mektupları sayesinde kendisiyle yüzleşmeye olanağı yakaladığını dile getiriyor. 1950 kuşağının üç önemli isminin mektupları kendi kişisel tarihlerinin kayıtlarını tutmanın yanısıra 1955’ten 1973’e kadar arkadaş sohbetlerine saklanmış gizli edebiyat tarihini de açığa çıkarıyor.
Tanıtım Yazısı:
Arkadaş Mektupları’nın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “Bir ağacın dalları gibiydik, diyor Kemal Özer, 1950 kuşağından dostlarını anarken. Arkadaş Mektupları’nda bu çok dallı ağacın üç ismi Erdal Öz, Adnan Özyalçıner ve Kemal Özer’in 1955 ile 1973 yılları arasında yazdıkları mektuplar bir araya getirildi. Erdal Öz, Kendimin o yıllardaki görüntüsünü buluyorum, diyerek arkadaşlarına yazdığı mektupların bir dönemin belleğini nasıl kayda geçirdiğine işaret ederken Kemal Özer de mektupları sayesinde kendisiyle yüzleşme olanağı yakaladığını dile getiriyor: Özellikle 1970’e kadar yazdıklarım, elimde başka örnekler olmadığı için, başlı başına birer kendimle yüzleşme olanağı. Bu mektuplara ulaşana değin o yıllara ilişkin yalnız belleğimde kalanlar vardı, bir de elimdeki yanıtlardan çıkardığım birtakım ipuçları. İlk kez bir arada yayımlanan mektuplar, bir kuşağın görüntüsüne ulaşmamıza olanak sağlıyor.
1950 kuşağının üç önemli isminin mektupları, kendi kişisel tarihlerinin kayıtlarını tutmanın yanı sıra 1955’ten 1973’e kadar arkadaş sohbetlerine saklanmış “gizli” edebiyat tarihini de açığa çıkarıyor. hında her zaman bir roman hazır bulunan popüler romanın kraliçesi Kerime Nadir, edebiyat hayatını, romanlarını yazarken başından geçen acı, tatlı anılarını Romancının Dünyası’nda okurlarına sunuyor.
İyi okumalar diliyoruz.