Kadim Felsefe - Aldous Huxley - Tubizu.com

Aldous Huxley – Kadim Felsefe

İngiliz edebiyatının önde gelen yazarlarından “Aldous Huxley“in  “Kadim Felsefe” isimli eseri İthaki Yayınları tarafından yayımlanmıştı. Yazarın en tanınmış eserlerinden olan Kadim Felsefe, ülkemizde Kalıcı Felsefe ismiyle de farklı kitabevleri tarafından basılmıştı. Kitabın özetine geçmeden önce Aldous Huxley kimdir kısaca tanıyalım.

Aldous Huxley kimdir

Aldous Leonard Huxley (26 Temmuz 1894 – 22 Kasım 1963) İngiliz yazar, filozof ve eleştirmendir. Edebi çalışmaları, eleştirel düşünceleri ve distopik eserleri ile tüm dünyada tanınmıştır. İngiliz edebiyatında önemli bir edebi figürdür. Eserleri 50 den fazla dile çevrilmiştir.

Aldous Huxley, 1894 yılında İngiltere’nin Surrey şehrinde dünyaya gelmiştir. Huxley’ nin büyükbabası, dünyaca ünlü biyolog olan Thomas Henry Huxley’dir. Zengin ve entelektüel bir aileye sahiptir. Bu sebeple, sanat, bilim ve edebiyatla iç içe bir yaşam sürmüştür. İlk olarak Eton College’de eğitim gören Huxley, buradaki eğitimi sırasında edebiyat ve bilimle yakınen ilgilenmiştir. Öğrencilik yıllarında yazdığı şiirleri içeren ilk kitabını, buradayken tamamlamıştır. Eğitimi sırasında geçirdiği bir hastalık sebebiyle görme yetisinin büyük bölümünü kaybetmiştir. Bu sebeple eğitimine bir süre ara vermiş, daha sonra Oxford Üniversitesi’nde eğitimine devam etmiştir. 1920’li yıllarda başladığı yazarlık hayatına ölünceye kadar devam etmiş, İngiliz ve dünya edebiyatına bir çok eser kazandırmıştır. Huxley, 1963 yılında Los Angeles’ta hayatını kaybetmiştir.

Huxley’nin en ünlü eseri, 1932 tarihinde yazdığı “Brave New World” (Cesur Yeni Dünya) adlı distopik romandır. Bu eser, toplumsal meselelere ve bireyin özgürlüğüne dair derin düşünceler içerir. Diğer önemli eserleri arasında “Point Counter Point” (Ses Sese Karşı), “Island” (Ada), “Crome Yellow” (Krom Sarısı), “Time Must Have a Stop” (Zaman Artık Durmalı) bulunmaktadır. Huxley aynı zamanda eleştiri ve deneme türünde de önemli eserlere imza atmış bir yazardır. “The Doors of Perception” (Algı Kapıları) isimli kitabı, zihin tezahürü ve bilinç değişikliği konularındaki düşüncelerini içerir. Huxley’nin düşünce dünyası, sadece edebiyatla sınırlı kalmamıştır. Onun felsefi görüşleri, özellikle transandantalizm ve mistisizmle ilgili konulara odaklanmıştır. Huxley, edebi eserleri ve düşünsel katkıları ile 20. yüzyıl edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Aldous Huxley’in eserleri

Aldous Huxley’in bilinen ve Türkçe’ye çevrilmiş eserleri şunlardır:

 

Kadim Felsefe’ nin Özeti:

Kadim Felsefe (Kalıcı Felsefe), orjinal ismiyle “The Perennial Philosophy” Aldous Huxley’in 1945 yılında yayımlanan eseridir. Eser, Huxley’in din, mistisizm ve evrensel insanlık deneyimleri üzerine yazdığı bir derlemedir. Kadim Felsefe, farklı dini ve mistik geleneklerdeki ortak temaları ve evrensel öğretileri ele alır. Bununla birlikte, bu öğretilerin insanın ruhsal gelişimi üzerindeki etkilerini inceler. Eser, Hristiyanlık, İslamiyet, Hinduizm, Budizm ve diğer felsefi ve dini öğretilerden alıntılar ve referanslar içerir.

Huxley, çeşitli dinlerin öğretilerini ve mistik deneyimleri bir araya getirir. Ayrıca, insanın gerçek doğasını, evreni anlama çabasını ve ruhsal gelişimini anlamaya çalışır. Kadim Felsefe, dinler arası diyaloğu teşvik eden bir çalışma olup, insanın içsel arayışlarına dair evrensel bir perspektif sunar. Ayrıca, farklı kültür ve dinlerdeki mistik deneyimlerin ortak noktalarını vurgular. İnsanın içsel arayışlarının evrensel bir boyutta paylaşıldığına dikkat çeker. Kitap, bireyin ruhsal gelişimi, aydınlanma ve manevi bilinçlenme konularını ele alır. Farklı geleneklerin bu konulardaki benzer öğretilerini inceler.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com