Ünlü gök bilimci ve astro biyolog Profesör “Carl Sagan“ın “Milyarlarca ve Milyarlarca” isimli kitabı Say Yayınları’ndan çıktı. Carl Sagan’ın eserini dilimize Füsun Baytok çevirmiş. Milyarlarca ve Milyarlarca’nın özetine geçmeden önce Carl Sagan kimdir kısaca tanıyalım. Carl Sagan ya da tam ismiyle Carl Edward Sagan 1934 New York doğumlu. Sagan, popüler bilimin ilerlemesi için yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Astro biyolojinin öncülerinden yanı sıra dünya dışı akıllı varlık araştırmasının ilerlemesinde büyük katkıları olmuş. Dünya çapında tanınırlığının gerisinde popüler bilim kitaplarının yanı sıra yazımında yer alıp sunduğu ödüllü televizyon dizisi Kozmos’un da payı var. Ayrıca 1985 yılında yayımlanan Kontakt – Mesaj adlı romanı sinemaya aktarılmıştı. Uzaydan gelen sesli mesajları dinleyen bilim kadını rolünde Jodie Foster’ı hatırlayacaksınız. Carl Sagan, Cornell Üniversitesi’nde görev yaptığı yıllarda Mariner, Viking, Voyager ve Galileo uzay araçlarının görevlerine yollanmasında da önemli rol oynamış. 1996 yılında 62 yaşında ölen Carl Sagan, aralarında Pulitzer de olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi.
Milyarlarca ve Milyarlarca’nın Özeti:
Milyarlarca ve milyarlarca Carl Sagan’ın son kitabı. Sagan bu son kitabında bir ömür boyu damattığı birikimiyle hayata, dünyaya ve evrene dair yakıcı sorulara yanıt arıyor. Neler mi bu sorular? Şöyle diyor arka kapak yazısında. “Gelecek yüzyılın insanın önüne çıkaracağı güçlüklerle mücadele edebilmek için bilim ve şefkatin nasıl kaynaştırılacağı meselesini eksene alarak başta yaşam, sevgi, ölüm, tanrı kavramları olmak üzere kozmozun sınırlarından insan zihninin derinliklerine kadar uzanan çok geniş bir alanda pek çok konuya değiniyor.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “Giderek daha da hassas hale gelen kanser tarama programları sayesinde daha iyi, daha uzun mu yaşıyoruz? Kronik hastalıkların olası komplikasyonlarını öngörmeye ve önlemeye yönelik bitmek bilmez çabalar bizi daha sağlıklı, daha mutlu mu kılıyor? Ne olur ne olmaz diye ameliyatların yapılması, yaşam kalitemizi artırma bahanesiyle sağlıklı dokuların alınması doğru mu? Risk Tıbbı’nın yazarı Robert Aronowitz bu soruların cevabının her zaman olumlu olmadığını savunuyor.
Günümüzde sağlık sisteminin ve klinik uygulamaların pek çok açıdan risk azaltmaya ve risk kontrolüne odaklandığını ortaya koyan Aronowitz, son otuz kırk yıl içinde sağlık sektöründe, doktorları semptomları gidermek veya hastalıkları iyileştirmek yerine risk azaltmaya yönlendiren dönüşümleri mercek altına alıyor. Bu dönüşümün ardında, kısmen, ürünlerini nüfusun belli bir hastalıktan gerçekten mustarip ufak bir yüzdesi yerine, risk grubuna giren daha büyük bir yüzdesine pazarlamak isteyen ilaç şirketlerinin bulunduğunu savunuyor. Kanser tarama programları ve çeşitli önleyici aşılar gibi örneklerden yola çıkan yazar, günümüzde pek çok müdahalenin asıl amacının, korkuları ve belirsizliği azaltmak olduğunu iddia ediyor. Risk Tıbbı, modern tıbbın risk takıntısına dikkat çekerken, risk azaltıcı müdahalelerin daha sıkı denetlenmesi ve sağlık sektörünün, hastalıklardan mustarip insanların tedavisine ve ıstıraplarının dindirilmesine odaklanması çağrısında bulunuyor.”
İyi okumalar diliyoruz.