Hasan Ali Yücel - Geçtiğim Günlerden - Tubizu.com

Hasan Ali Yücel – Geçtiğim Günlerden

İş Bankası Kültür Yayınları önemli bir anı kitabı yayımladı. Cumhuriyet tarihinin en çok iz bırakmış Milli Eğitim Bakanlarından olan “Hasan Ali Yücel“in anıları “Geçtiğim Günlerden” adıyla kitapçı raflarında yerini aldı. Hasan Ali Yücel’i nasıl biliriz? Öncelikle 7 yıl 5 ay süren Milli Eğitim Bakanlığı dönemindeki icraatlarından tabi ki. Üniversite reformundan köy enstitülerine, tercüme ofislerinin kurularak dünya klasikleri kitaplarının Türkçe’ye çevrilmesinden, Devlet Konservatuarı’nın kurulmasına, Türkiye’nin UNESCO’ya girişinden,  üniversiteler yasasının çıkartılmasına kadar Cumhuriyet Aydınlanması’nın birçok atılımında Hasan Ali Yücel’in büyük payı olmuş.

Kısaca hayatını hatırlamak gerekirse Hasan Ali Yücel 1897’de İstanbul’da doğmuş. Dedesi Ertuğrul Fırkateyni’nin süvarisi Yarbay Ali Bey, büyükbabası Posta ve Telgraf Nazırı Hasan Ali Bey’miş. Mekteb-i Osmani, Vefa İdadisi, Darül Muallimin-i Aliye’de yani o devrin önemli okullarında eğitim görmüş. 1922 yılında öğretmenliğe başlamış. 1932’de Dolmabahçe’de toplanan Dil Kurultayı’nın ardından adı sonradan Türk Dil Kurumu olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ne katılmış. 1938 yılında Milli Eğitim Bakanı olmuş. Bahsettiğimiz yoğun bir icraat döneminin ardından muhtelif siyasi çekişmeler ve fikir ayrılıkları sebebiyle 1946 yılında Milli Eğitim Bakanlığı görevinden istifa etmiş. İstifa sonrası gazeteciliğe dönmüş. 1956 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nı kurmuş ve bir süre yönetiminde görev almış. 1961 yılında da hayatını kaybetmiş. Hasan Ali Yücel şiirlerini Dönen Ses, Sizin İçin ve Dinle Benden isimli kitaplarında toplamış. Bunun yanı sıra diğer eserleri Goethe Bir Dehanın Romanı, Davam, İyi Vatandaş İyi İnsan, Kıbrıs Mektupları, Hürriyete Doğru ve Felsefe Defterleri.

Hasan Ali Yücel anılarının girişinde bu küçük kitapta size hayatımın politikaya girinceye kadar ki parçasını anlatacağım diyor. Dolayısıyla dedesi Yarbay Ali Bey, büyükbabası Hasan Ali Bey, anneannesi Ayşe Hanım, babası Ali Rıza Bey, annesi Neyyire Hanım, Habeş dadı Gülşen bacı ile öğretmenler, okul arkadaşları, ilk kız arkadaş, bu anıların en önemli kişileri. Hasan Ali Yücel’in mahalle mektebi Rüştiye diplomasını aldığı Mekteb-i Osmani ve Vefa İdadisi günleri, 2. Meşrutiyet’in ilanı ve İttihat ve Terakki’nin iktidara gelişi bir çocuğun gözünden anlatılıyor. Çocukluk ve gençlik günlerinin şarkıları, marşları, manileriyle süslenen anıları arasında yer yer bakanlık ve siyaset günlerine yapılan göndermeler anlatımlarına renk katıyor. Kitabın ekler bölümünde aile fotoğraflarına yer verildiğini, Hasan Ali Yücel’in Türk şiirinin şahsına münhasır şairi Can Yücel’in babası olduğunu da hatırlatalım.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com