Yuval Noah Harari - 21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Tubizu.com

Yuval Noah Harari – 21. Yüzyıl İçin 21 Ders

Yayımlandığı günden beri dünya çapında büyük ses getiren Hayvanlardan Tanrılara-Sapiens ve Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi kitaplarının yazarı Yuval Noah Harari, yeni bir eserle tekrar okuyucuların karşısına çıkıyor. Kolektif Kitap aracılığıyla, 2018’de İngiltere ve Amerika’yla eş zamanlı olarak, Selin Siral’ın çevirisiyle Türk okurlarıyla buluşuyor.

Herkesin Anlayabileceği Bilimsel Bir Çalışma

21. Yüzyıl İçin 21 Ders, Harari’nin önceki kitaplarında sunduğu argümanları pekiştirmek ve desteklemek amacıyla okunabildiği gibi, yaşadığımız bu karmaşık ve baş döndürücü veri çağını daha iyi anlamak için tek başına da rahatlıkla okunabiliyor. Harari bu kitapta, 21. yüzyılda yaşanan ekonomik, politik, ve teknolojik gelişmelerin insanı, toplumu, ve elbette üzerinde yaşadığımız gezegeni nasıl etkileyebileceğine dair çarpıcı tahminlerde bulunuyor. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders’te, insanlık tarihinde önemli bir yer tutan tanrı kavramı her açıdan sorgulanıyor. Harari, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle birlikte kaybolmaya yüz tutan tanrı kavramının farklı bir formda geri dönüp dönmeyeceğini sorguluyor. Bu inanç sorgusu, etikle ilgili soruları da beraberinde getiriyor. Kitapta tüm insanlığın buluşabileceği ortak bir etik zeminin mümkün olup olmadığı tartışılıyor. Bunu yaparken, okura insanın doğasını anlaması için yardım ediyor. Elbette, her gün biraz daha gelişen bilgisayarlar ve robotlar karşısında insanoğlunun kaderinin ne olacağı da işlenen ana konular arasında. Eserin karmaşık terimlerden uzak yalın dili, okumayı kolaylaştırıyor.

Yazar Hakkında

1976’da doğan İsrailli yazar Yuval Noah Harari, 2002 yılında Oxford Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır ve şu anda Kudüs İbrani Üniversitesi Tarih Bölümü’nde dünya tarihi hakkında dersler vermektedir. İnsanlık tarihini bilimsel, ancak herkesin anlayabileceği kadar sade bir dille anlatan Hayvanlardan Tanrılara-Sapiens ve Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi eserleri dünya çapında çok satanlar listelerine girmiştir.

21. yüzyılın en çok ses getiren düşünürlerinden Yuval Noah Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanın nasıl önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu ele almıştı. İngiltere ve ABD’yle eşzamanlı olarak yayımlayacağımız 21. Yüzyıl İçin 21 Ders ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor.

Tanrı geri mi dönüyor?
Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek?
Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?
Büyük Veri bizi sürekli izlerken, seçme özgürlüğümüzü nasıl geri kazanabiliriz?
Dünyayı anlayamıyorsak doğruyla yanlışı, haklıyla haksızı nasıl ayırt edeceğiz?
Ufkumuzu aşan, bütünüyle insan kontrolünün dışında dönen ve tüm tanrılarla ideolojilere gölge düşüren bir dünyada sağlam bir etik zemin bulmak mümkün mü?
Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine sahip mi? Gerçekliği kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?
Eşitsizlik ve iklim değişikliğinin açtığı dertlere milliyetçilik deva olabilir mi?

Eski anlatıların çöküp yerine yenilerinin gelmediği bir çağda ne tür becerilere ihtiyacımız var?
Harari bu ve benzeri çok temel soru(n)ları, her biri birbirinden kışkırtıcı ve derinlikli 21 bölümde ele alırken, daha önceki kitaplarında ortaya koyduğu fikirlere dayanarak siyasi, teknolojik, toplumsal ve varoluşsal zorluklara açıklık getiriyor.

Yuval Noah Harari Hakkında:

2002’de Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlayan Yuval Noah Harari, halen Kudüs İbrani Üniversitesi Tarih Bölümü’nde dünya tarihi dersleri vermektedir. 2014’te yayımlanan Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens ve 2017’de yayımlanan Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi onlarca dile çevrilmiş, dünya çapında çoksatanlar listelerini altüst etmiştir.

Yazarın şu an üzerinde çalıştığı makro-tarihsel sorular şunlardır: Homo sapiens ve diğer hayvanlar arasındaki en temel fark nedir? Tarihle biyoloji arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Tarihte adalet var mıdır? Tarihin bir istikameti var mıdır?

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com