Tuncay Birkan - Dünya İle Devlet Arasında Türk Muharriri - Tubizu.com

Tuncay Birkan – Dünya İle Devlet Arasında Türk Muharriri

Tuncay Birkan büyük bir emeğin ürünü olan kitabında 19301960 yılları arası çıkan gazete ve dergileri tarayarak, kitaplaşmadan, okura sunulmadan kalmış satırlar arasında gezerek Cumhuriyetin erken dönemlerinde –Refik Halid, Peyami Safa, Halide Edip, Necip Fazıl, Nahid Sırrı, Nurullah Ataç, Sabiha Sertel gibi– yazarların devlet ve piyasa karşısındaki tutumlarını ortaya koyuyor.

“Edebiyatta, sanatta, bilimde, düşüncede, yanlış veya eksik öncüllerden yola çıkmış olsalar da, bir şeyler kurmaya, kurulanı daha insani hale getirmeye çalışmış, içlerinde hakikaten memleket sevgisi olan” bu insanların, “düne kadar memleketin tek hâkimi olduğu iddia edilen ‘İttihatçıKemalist zihniyet’ denen asli aktörün figüranları derekesine düşürülemeyecek kadar karmaşık tepkileri, arzuları, hayalleri, kanaatleri, fikirleri ve toplumsal bağlılıkları” olduğunu hatırlatıyor bize.

“Geçmiş, olgulardan oluşan statik ve tamamlanmış bir tablo değil, hem olguları hem de olgulara dair yorumları içeren, belli perspektiflerden, belli değer yargılarını öne çıkararak bakıldıkça sürekli değişen ve hep bir yerleri soluklaşıp silindiğinden asla tamamlanamayacak hareketli bir resimdir. Aynı şey geçmişten tevarüs edilen miras için de geçerli,” diyerek yola çıkan Birkan, “geçmişe bakışımızı taşlaştıran, orada sadece yeknesak bir çoraklık, devasa bir çöl gören toptancı perspektiflerin hegemonyasını sarsmayı”, “yeni kuşak okurlarda, kendi acılı ve kasvetli tarihimizden işlenebilecek bir mirasın tohumlarını bulma arzusunu kışkırtmayı” hedefliyor.

YAZAR HAKKINDA: Tuncay Birkan 1968’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 199296 arasında Ayrıntı Yayınları’nda, 200417 arasında Metis Yayınlarında editör olarak çalıştı. Çoğu sosyal ve beşeri bilimler alanında olmak üzere 50 civarında kitap cevirdi. Çevirmenler Meslek Birliği ÇEVBİR’in kurucularından biri ve ilk başkanıdır. Birikim, Toplum ve Bilim gibi dergilerde ve birkaç kitapta çıkan, çoğunlukla siyasi nitelikte deneme ve yazıları var, ama en çok arka kapak yazısı ve önsöz yazdı. Refik Halid Karay’ın daha önce kitaplarına girmemiş yazılarından derlediği 18 kitaplık Memleket Yazıları dizisi 201417 arasında yayımlandı. Şu sıralar Haldun Taner’in yazıları için benzer bir çalışma yürütüyor.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com