“Golnoz Hashemzadeh Bonde“nin “Bizden Geriye Kalanlar” isimli romanı Epsilon Yayınevi‘nden çıktı. Kitabı dilimize Mehmet Gürsel çevirmiş. Bizden Geriye Kalanlar‘ın özetine geçmeden önce yazar Golnoz Hashemzadeh Bonde kimdir, eserleri nelerdir kısaca tanıtalım.
Golnoz Hashemzadeh Bonde kimdir
Golnoz Hashemzadeh Bonde genç bir yazar. 1983 doğumlu. Aslen İranlı. Küçükken ailesi ile birlikte İsveç’e iltica etmişler. Ortaöğrenimini Stockholm’de tamamlamış ve ardından Stockholm School of Economics’te ekonomi üzerine eğitim almış. Halen Stockholm’de yaşamakta ve kar amacı gütmeyen kuruluşlardan olan Inkludera Invest’ın başkanlığını yürütmekte. Inkludera Invest toplum içinde ayrımcılığı engellemeye çalışan sosyal bir projen doğmuş ve bu konuda etkili bir kuruluş haline gelmiş. Golnoz Hashemzadeh Bonde En Büyük 50 Goldman Sachs Küresel Liderleri’nden biri seçilmiştir. Kitapları; 2012’de yayımlanan She Is Not Me (Hon är inte jag) ve 2017 yılında yayımlanan What We Owe (Bizden Geriye Kalanlar)
Bizden Geriye Kalanlar’ın özeti
Bizden Geriye Kalanlar Golnoz Hashemzadeh Bonde’nin hayatından izler taşımakta. 26 ülkede satışa sunulan roman herkesin kendinden bir şeyler bulacağı, insanın duygusallığa boğulduğu, hem hüzün hem de yaşam sevincinin aynı anda hissedildiği bir eser.
Bizden Geriye Kalanlar’ın konusu şöyle; Nahid ıstırap ve pişmanlık içinde öfke dolu bir yaşam sürmüştür. Şu an 55 yaşındadır ve aniden kötü bir haber alır. Doktorlar Nahid’e dördüncü aşamaya gelmiş kanser hastası olduğunu ve çok fazla ömrü kalmadığını söylerler. Bu haberi öğrenen Nahid geçmiş hayatını düşünmeye başlar, öfkeyle ve acıyla dolu olan hayatını.
Bir zamanlar İran’da geleceği için umutlu olan bir genç bir kadın vardır. Marksizm’e inanan, diktatörlük rejimine karşı gelen ve herkes için eşitlik isteyen aktivist bir kadın. Nahid’e aşık olan kadın ondan hamile kalır. Daha iyi bir yerde yaşamak için ve rejimin baskısı sebebiyle İsveç’e kaçarlar. Ama geride bıraktıkları yaşamdan koptuklarını kabullenmek onlara zor gelir. Bir süre sonra Nahid’in eşi ölmüştür ve kızı Aram ile yaşamaktadır.
Yıllar geçmesine rağmen başka bir ülkede mülteci olmanın zorluklarını hala hissetmektedirler. Başka bir ülkede sürgün gibi yaşamanın, anneler ile kızları arasındaki duygusal çatışmaların; sevginin, pişmanlığın öyküsünü sıradışı bir şekilde anlatıyor Bizden Geriye Kalanlar.
İyi okumalar diliyoruz.