Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan “Hüseyin Rahmi Gürpınar“ın “Şıpsevdi” isimli eseri geçtiğimiz günlerde Özgür Yayınları’ndan yeni bir baskı yaptı. Şıpsevdi ‘nin özetine geçmeden önce Hüseyin Rahmi Gürpınar kimdir kısaca tanıtalım. Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1864 yılında İstanbul’da doğmuş. Hünkar yaveri Mehmet Said Paşa’nın oğlu. Üç yaşında annesini kaybeden Hüseyin Rahmi, Girit’te görev yapan babasının yanına gönderilmiş. İlkokula burada başlamış ama babasının ikinci evliliğinin üzerine 6 yaşında tekrar İstanbul’a gönderilmiş ve anneannesinin yanında kalmış. 1878 yılında Mekteb-i Mülkiye’yi giren Hüseyin Rahmi, okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçirince öğrenimini yarıda bırakmış. Kısa bir süre memurluk yapan Gürpınar, bir zaman sonra hayatını kalemiyle kazanmaya çalışmış. Yazarlık, gazetecilik, tercümanlık yapmış. TBMM’de 5’inci ve 6’ncı dönemlerde Kütahya ilinden milletvekili seçilen Hüseyin Rahmi, yaşamının son 30 yılını Heybeliada’daki babadan kalma köşkte geçirmiş. 8 Mart 1944 tarihinde hayatını kaybetmiş ve oraya defnedilmiş.
Hüseyin Rahmi Gürpınar bir İstanbul yazarıdır. Eserlerinde Anadolu neredeyse hiç yoktur. İstanbul halkının gündelik hayatına, dertlerine, geçimsizliklerine, batıl inançlarına odaklanır, bütün bunları mutlaka mizahla yoğurur. Çok iyi bir diyalog yazarıdır. Romanlarındaki tipler toplumsal konumlarına ziyadesiyle uygun ve yöresel şişeleriyle konuşur. Sade bir dille yazan Hüseyin Rahmi, sokağı edebiyata getiren sanatçı olarak da bilinir.
Başlıca eserleri: Şık, İffet, Mutallâka, Mürebbiye, Bir Muadele-i Sevda, Metres, Tesadüf, Şıpsevdi, Nimetşinas, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Gulyabani, Cadı, Sevda Peşinde, Hayattan Sayfalar, Hakka Sığındık, Toraman, Son Arzu, Tebessüm-i Elem, Cehennemlik, Efsuncu Baba, Meyhanede Hanımlar, Ben Deli miyim, Tutuşmuş Gönüller, Billur Kalp, Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu, Mezarından Kalkan Şehit, Kokotlar Mektebi, Şeytan İşi, Utanmaz Adam, Eşkıya İninde, Kesik Baş, Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür, Ölüm Bir Kurtuluş mudur, Dirilen İskelet, Dünyanın Mihveri Para mı Kadın mı, Deli Filozof, Kaderin Cilvesi, İnsanlar Maymun muydu, Can Pazarı, Ölüler Yaşıyor mu, Namuslu Kokotlar, Kadınlar Vaizi, Namusla Açlık Meselesi, Katil Bûse, İki Hödüğün Seyahati, Tünelden İlk Çıkış, Gönül Ticareti, Melek Sanmıştım Şeytanı, Eti Senin Kemiği Benim, Hazan Bülbülü, Kadın Erkekleşince, Tokuşan Kafalar, İki Damla Yaş, Gülbahar Hanım, Cadı Çarpıyor, Şekavet-i Edebiye Tartışmaları, Sanat ve Edebiyat.
Şıpsevdi’nin Özeti:
Şıpsevdi’de olaylar Meftun Bey ekseninde geçmekte. Meftun Bey Paris’ten yeni dönmüş bir züppedir. Alafrangalık özentisini köşkteki annesine, kız ve erkek kardeşine, teyzesi ve kızlarına da dayatır. Meftun kız kardeşi Lebibe’nin komşu köşkte yaşayan zengin ve cimri Kasım Efendi’nin oğlu Mahir ile gezdiğini duyar. Kendisi de Kasım’ın kızı Edibe ile evlenmek istemektedir. Böylece Kasım’ın paralarına konacak masraflı hayatını kolaylaştıracaktır. Ancak Edibe’yi ona vermezler. O da piyangodan para çıktı yalanıyla Kasım Efendi’yi inandırarak Edibe’yi alır. Lebibe de Mahir ile evlenir. İki yıl geçer çoluk çocuğa karışırlar ama Kasım para vermek şöyle dursun kızı ile oğlunun geçimini de Meftun’a yıkmıştır. Evin masrafı daha da artınca Meftun, Mahir’i gece hayatına çalıştırır ve başka bir kadına aşık olmasını sağlar. Kadın Mahir’i babasının mülk senetlerini Meftun’a getirmesi konusunda kandırır. Ama foyası ortaya çıkınca Kasım Efendi oğlunu evlatlıktan reddeder. Durumu anlayan Mahir de intihar eder. Meftun ise Paris’e kaçar.
İyi okumalar diliyoruz.