Kate Raworth - Simit Ekonomisi - Tubizu.com

Kate Raworth – Simit Ekonomisi

İngiliz ekonomist “Kate Raworth“un “Simit Ekonomisi” isimli kitabı Tellekt Yayınevi’nden çıktı. Kitabı dilimize Akın Emre Pilgir çevirmiş ve alt başlığı “21. Yüzyıl İktisatçısı Gibi Düşünmenin Yedi Yolu” Kate Raworth’a ekonomist dedik ama öyle sıradan ekonomistlerden değil. Tüm dünyaca bilinen tanınan birisi. Tanımayanlar için Kate Raworth kimdir kısaca tanıtalım. Kate Raworth 1970 yılında İngiltere’de doğmuş. Oxford Üniversitesinde ekonomi okuduktan sonra Birleşmiş Milletler ve Oxfam’da 20 yıla yakın bir süre görev almış. Halen Oxford ve Cambridge Üniversitelerinde ekonomi üzerine dersler vermekte ayrıca Cambridge Üniversitesi Sürdürülebilirlik Liderlik Enstitüsü’nde kıdemli yönetici.

Simit Ekonomisi’nin Özeti’ne gelirsek; Kate Raworth çok satılanlar listesinde yer alan kitabında iktisat biliminin temellerini yeniden değerlendirmeyi öneriyor. Ekonomilerin büyümesine odaklanmak yerine dünyadaki herkesin ekosistemimizi koruyarak gelecek nesiller için olanakları tüketmeden, onların yeterli gıda ve eğitim gibi temel gereksinimlere erişebilmelerinin sağlanabileceği bir model üzerinde durmakta. Raworth miras aldığımız tahrip eden ekonomi modelleri yerine yenileyici ekonomi modellerinin hayata geçirilmesi ve bu yöndeki mevcut düşünce ve fikirlerin bir araya getirilmek suretiyle yeni bir ekonomi zihniyetinin oluşturulması gerektiğini, içinde bulunduğumuz çağın ekonomik temelinin büyüme yerine gelişme üzerine kurulması gerektiğini belirtiyor. Fiziki olarak sonu olan bir dünyanın ekonomik olarak sonsuz büyüyeceğini düşünmenin doğru olmadığını, ekonomik büyümenin de elbette son bulacağını belirten yazar ekonominin tavan ile taban tarafından sınırlandırıldığını savunmakta.

Ülkemizdeki ünlü ekonomi hocalarından olan ve geçtiğimiz günlerde Ekonominin Temelleri isimli son kitabı yayımlanan  Mağfi Eğilmez de kitap ve yazar hakkında bir makale yayınlamış. Makalede “Kitabı, ana akım iktisat teorisinin gerçek hayatta pek de rastlanmayan rasyonel insan, serbest piyasa, marjlarda alınan kararlar gibi yaklaşımlarından rahatsız olan meslekten iktisatçılar kadar ekonomi veya sosyal bilimlerle ilgilenenlerin de okuması gerektiğine inanıyorum.” demekte. Ekonomiye ilgi duyan okuyucuların severek okuyacağı bir kitap Simit Ekonomisi.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com