Küçük İskender - Yirmi 5 April Kitabının Özeti - Kitapozet.Net

Küçük İskender – Yirmi 5 April

Can Yayınları, bu yıl 3 Temmuz’da kaybettiğimiz “Küçük İskender“in 5 kitabını birbiri ardı sıra yayımladı. 1988’de yayımlanan ilk şiir kitabı “Gözlerim Sığmıyor Yüzüme“, bir sonraki şiir kitabı “Erotika“. Bunlar Küçük İskender’in şiir kitapları. Diğerlerinde de şiir var. Ama Küçük İskender’e özgü nazım ile nesirin iç içe geçtiği metinler. Hangileri bunlar? İlki “Dedem Beni Korkuttu Hikayeleri“, ikincisi bir zamanlar yasaklanan ama sonrasında ardarda yeni baskılar yapan “666“. Ve üçüncüsü de Küçük İskender’in her yeni baskıda yeni bölümler eklediği ve kendisinin masal şiiri olarak tanımladığı “Yirmi 5 April“. Bu gün burada yazarın Yirmi 5 April isimli kitabına daha yakından bakacağız Küçük İskender’in. Yirmi 5 April’in özetine geçmeden önce Küçük İskender kimdir kısaca bahsedelim.

Küçük İskender kimdir:

Küçük İskender’in gerçek adı Derman İskender Över. 1964 yılında İstanbul’da doğmuş. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 5 yıl Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okumuş. Lakin burayı bitirmeden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümüne geçmiş. Burayı da yarım bırakmış. Hayatını bütünüyle yazmaya vakfe etmiş. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebi türde eserler vermiş. Derman İskender Över’e 2000 yılında Orhan Murat Arıburnu şiir ödülü, 2006 yılında Melih Cevdet Anday şiir ödülü, 2014 yılında Erdal Öz edebiyat ödülü, 2017 yılında da Behçet Necatigil şiir ödülü verilmiş. 3 Temmuz 2019’da hayatını kaybetmiş. Başlıca eserleri: İskender’i Ben Öldürmedim, 666, Hasta Hayat Depoları, Erotika, Cin Kontrol Noktası, Her Şey Ayrı Yazılır, Bir Yaratığın Akıl Almaz Ahlaksız Maceraları, Yirmi 5 April, Dedem Beni Korkuttu Hikayeleri, Gözlerim Sığmıyor Yüzüme, Ölen Sevgilimin Şiir Defteri.

küçük iskender
Küçük İskender

Yirmi 5 April’in özeti:

Küçük İskender’in ilk kez 1994 yılında yayımlanan bu kitabı diğer kitaplarına göre biraz daha ağır, biraz daha karmaşık. Şöyle ki kitapta iki sayfa uzunluğunda cümleler yer almakta. Kitap daha önce bir çok kez basılmış ve her basımda İskender kitaba yeni bir şeyler eklemiş. Yani ilk basım ile son basım arasında içerik olarak çok fark var. Küçük İskender Yirmi 5 April’i sürekli gelişen bir organik metin, masal, şiir olarak tanımlamış.

Yirmi 5 April isminin özelliği ise şu. Eski Roma İmparatorluğunda fahişeler için yılda bir kere kutlanan özel bir gün varmış. Kadın fahişeler bu günü 24 Nisan’da erkek fahişeler ise 25 Nisan’da kutlarmış. Yirmi 5 April, yani 25 Nisan buradan gelmekte. Tabi niçin 24 Nisan değil de 25 Nisan diye bir soru aklınıza gelebilir. Küçük İskender eşcinsel olduğu için erkek fahişelerin kutlama günü olan 25 Nisan’ı konu etmiş kitabında. Kitapta ayrıca Küçük İskender’in çocukluğundan gençlik dönemine kadar ki resimleri de bulunmakta. İskender bazı resimlerde ressam babası Derviş Över ile birlikte görünüyor.

Tanıtım yazısı:

Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmiş. “Sorunumun tüm insanlığın sorunu, tüm yaşamın ve felsefenin sorunu olduğunu kavramıştım; bu kavrayış, ansızın bir gölge gibi geçti üstümden. Alabildiğine kişisel yaşamımın ve düşünüşümün, o büyük sinir sisteminin ezeli ve ebedi ırmağında çok köklü bir pay sahibi olduğunu birdenbire görüp hissetmem, korkularla, derin bir saygıyla doldurdu hacmimi. Küçük İskender, her yeni baskıda bölümler eklediği yirmi5april’i sürekli gelişen bir organik metin, masal şiir olarak tanımlamıştı. Gençlere ve yetişkinlere adanmış bu ayartıcı masallar yeraltını, yalnızlıkları, ölümcül güzellikleri, tehlikeli keşifleri, tüm değerlere meydan okumayı konu alıyor.”

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com