“Miyase Sеrtbarut“un 9 yaş ve üzeri okurlar için yazdığı “Yuan Huan’ın Kulübesi” Tudem Yayınları’ndan çıktı. Kitabı Zülal Öztürk resimlemiş. Yuan Huan’ın Kulübesi’nin özetine geçmeden önce Miyase Sertbarut’u kısaca tanıyalım. Miyase Sertbarut 1963 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğmuş. Orta öğreniminin ardından Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmiş. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra radyo oyunları yazmaya başlamış. Daha sonra öykü, roman, masal türlerinde kitaplar yazmış. Miyase Sertbarut Komşumuz Çok Acayip adlı romanı ile 2013 yılında Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödülü’nü almış. Halen yazarın Sınavsız Hava Sahası adlı oyunu çeşitli okullarda sahnelenmekte.
Miyase Sertbarut
Yuan Huan’ın Kulübesi’nin Özeti:
Miyase Sertbarut kitabı okumaya mesafeli duran çocuklardan yola çıkarak yazmış. Beş hikayeyi bir üst kurguyla bir araya getirmiş. İlhami bir gün oyun oynamak için bir telefon kulübesine girer. Telefonun ahizesinden ilginç öyküler dinlemeye başlar. Geçmiş hayatı ile bugünü arasında sıkışan çocuk yaştaki küçük işçilerin, hapishane duvarları arasında doğup büyüyen çocukların, okula çok sevip gitmek istemelerine rağmen okula gitme fırsatı olmayan çocukların esrarengiz yaşamlarına tanıklık eden İlhami telefon ahizesinden dinlediği bu hikayeleri okul ödevi için kullanmak ister. Kitap okumadan hikayeleri ödevinde kullanma fikri İlhami’nin tüm sorunlarını çözmüş, kitap okumadan ödevini bitirmiştir. Peki ya öğretmeni İlhami’den okumuş olduğu kitabı getirmesini isterse. İşte bu noktada İlhami için işler karışacaktır. Küçük okurların severek okuyacağı bir kitap Yuan Huan’ın Kulübesi.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor. “Ezber bozan kalemiyle çocuk ve gençlik edebiyatımıza pek çok yenilikçi eser kazandıran Miyase Sertbarut’un, okumaya mesafeli duran çocuklardan esinlenerek yazdığı Yuan Huan’ın Kulübesi, beş mucizevi hikâyeyi dikkat çekici bir üst kurguyla birleştiren, merak uyandırıcı bir roman. Başta kitapların renkli dünyasına ısınamayanlar olmak üzere, 9 yaşını aşmış her yaştan okurunu gözü pek bir hikâye avcısına dönüştürmeyi vadeden bu heyecan dolu serüven; yerel ile evrenseli, geleneksel ile dijitali bir araya getirerek, zamanı ve mekânı genişleten, enfes bir anlatım sunuyor.
“Herkesin bir hikâyesi vardır,” düşüncesi izleğinde, çocukları eleştirel okumaya yönlendiren Yuan Huan’ın Kulübesi; hikâyelerin ölümsüzlüğüne vurgu yaparak, aslolanın onları aktarma yöntemlerini çeşitlendirmek ve geleceğe taşımak olduğunu savunuyor.İlhami, oyun olsun diye girdiği bir telefon kulübesinin ahizesinden tuhaf hikâyeler dinlemeye başlar. Geçmiş ile bugün arasında sıkışıp kalan işçi çocukların, parmaklıklar ardında büyüyen çocukların, hatta okula gitmek istedikleri halde gidemeyen çocukların gizemli hayatlarına tanıklık eden kahramanımızın aklına parlak bir fikir gelir. Dinlediği hikâyeleri Türkçe ödevi için kullanacaktır. Kitap okumayı sevmeyen İlhami için işler yoluna girmiş gibidir. Ancak unuttuğu önemli bir ayrıntı vardır. Ya okuduğu kitabı okula getirmesini isteseler? Peki, adını Yuan Huan olarak uydurduğu Çinli bir yazar gerçekte var mıdır? Bant kaydı sandığı sesin ardında yatan sır nedir? İlhami’nin zihni son hikâyeye kadar karmakarışıktır. Yoksa, anlattığı yalanlara artık kendi de mi inanmaktadır?..
İçindeki gizli hikâyeciyi, Çinli yazar Yuan Huan’a atfettiği ters köşe hikâyeler ile açığa çıkaran Miyase Sertbarut, İlhami’yi ve dolaylı olarak bütün okurlarını esrarengiz bir edebiyat evrenine konuk ederek, benzersiz bir kitap deneyimi yaşatıyor. Çok katmanlı metnini daha da derinleştirmek adına aralara gizem tohumları serpiştirmekten kendini alıkoyamayan yazar, Yuan Huan’ın Kulübesi’nde yanıtını aradığı cevapsız sorularıyla okurunun kitapla olan etkileşimini arttırıyor ve geniş geniş düşündürüyor.”
İyi okumalar diliyoruz.