“Peter John Rhodes“in “Antik Yunan’ın Kısa Tarihi” isimli kitabı İletişim Yayınları‘ndan çıktı. Kitabı dilimize Cumhur Atay çevirmiş. Yazarımız Peter John Rhodes yada kısa adıyla P.J. Rhodes kimdir diye merak edenlere yazarımızı kısaca tanıtalım.
Peter John Rhodes kimdir
Peter John Rhodes, önde gelen bir antik tarihçi ve klasik bilimci olarak tanınan İngiliz akademisyendir. Antik Yunan tarihi ve siyaseti konularında uzmanlaşmıştır. Peter John Rhodes, 1940 yılında doğmuştur. Oxford Üniversitesi’nde klasikler okumuş ve antik tarih alanında kariyerine başlamıştır. Cambridge Üniversitesi’nde antik tarih profesörü olarak görev yapmış ve özellikle antik Yunan siyasi tarihi konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır.
Rhodes‘un araştırmaları ve yazıları, antik Yunan politikasının çeşitli yönlerini ele almaktadır. Özellikle Atina demokrasisi, antik Yunan şehir devletleri ve politik kurumlar üzerine önemli katkılarda bulunmuştur. Antik tarihle ilgili birçok makale yazmış ve kitaplar yayınlamıştır. P. J. Rhodes, antik dünya ve Yunan tarihi ve siyasetiyle ilgilenenler için önemli bir referans kaynağıdır.
Peter John Rhodes’ın eserleri
Yazarın Başlıca eserleri şunlardır:
- The Athenian Boule (Oxford: Oxford University Press, 1972)
- A Commentary on the Aristotelian Athenaion Politeia (Oxford: Oxford University Press, 1981)
- Alcibiades (Pen and Sword Books, 2011)
- Greek Historical Inscriptions
- 359-323 B.C. (London Association of Classical Teachers, 1972)
- Greek Historical Inscriptions
- 404-323 B.C. ([R. Osborne ile birlikte] 2003
- Ancient Democracy and Modern Ideology (Londra: Duckworth, 2003)
- The Greek City States: A Source Book (1986)
Antik Yunan’ın Kısa Tarihi’ nin özeti
Peter John Rhodes Antik Yunan tarihini Arkaik, Klasik ve Helenistik dönem olmak üzere üç döneme ayırıyor. Kitapta Herodot ve Thukydides gibi tarihçilerin temel metinlerinden faydalanılmış. Malum demokrasiden söz ederken öncelikli referans genellikle Antik Yunan Demokrasisi’dir.
Rhodes kitabında idealleleştirilen Antik Yunan Demokrasisi’nin ne tür bir yönetim biçimi olduğunu tartışıyor. Demokrasinin bugünkü anlam ve normları göz önüne alındığında Antik Yunan dünyasındaki demokrasi biçimi ile ne tür karşılaştırmalar yapılabilir sorusu üzerinde duruyor. Sanattan dini ritüellere, edebiyattan felsefeye, siyasi kurumlardan askeri yapılara ve savaşlara kadar pek çok gelişmeyi ele alıyor Antik Yunan’ın Kısa Tarihi.
İyi okumalar diliyoruz.