“Amelie Nothomb“un “Kıran Kırana” isimli kitabı Can Yayınları‘ndan yayımlandığında oldukça ilgi görmüştü. Aslı Yüce Loof’un dilimize çevirdiği Kıran Kırana’nın Özeti’ ne geçmeden önce Amelie Nothomb kimdir kısaca tanıtalım.
Amelie Nothomb kimdir
Amelie Nothomb 1966 yılında Belçika Etterbeek’de doğmuş. Babasının konsolos olması sebebiyle çocukluk yıllarını Japonya, Çin, Laos ve Tayland gibi farklı ülkelerde geçirmiş. Orta öğrenimini çeşitli ülkelerde tamamladıktan sonra lisans eğitimini Universite Libre de Bruxelles’de filoloji üzerine almış. Küçüklüğünden beri yazmaya ilgi duyduğundan profesyonel olarak yazarlığa başlamış. İlk romanı 1992 yılında çıktı. Kıran Kırana isimli romanı ile 1999 yılında Fransız Akademisi Roman Büyük Ödülü’nü kazandı. İleriki yıllarda Genç Edebi Yetenek Ödülü, Rene-Fallet Ödülü ve Alain-Fournier Ödülü gibi ödüllere layık görülmüş. Daha çok novella (Yüz sayfayı geçmeyen uzun öykü) türündeki eserleri ile tanınan yazar Belçikalı olmasına rağmen kitaplarını Fransızca olarak yazmakta.
Amelie Nothomb’un Eserleri
Başlıca eserleri: Kıran Kırana, Kara Sohbet, Katilin Temizliği, Merkür, Açlığın Biyografisi, Ne Adem Ne Havva, Kış Yolculuğu, Bir Yaşam Biçimi, Yağmuru Seven Çocuk, Dişi Şeytan, Özel İsimler Sözlüğü, Kameraya Gülümse ve Sınır Tanımayan Cesetler, Acıyla Çarp Kalbim
Amelie Nothomb
Kıran Kırana’nın Özeti:
Kıran Kırana Japonya’daki iş hayatını anlatan otobiyografik bir roman. Japon kadınlarının iş dünyasındaki yeri komik olaylar eşliğinde anlatılmış. Konusuna gelirsek, Amelie çok büyük bir ihracat-ithalat şirketinde çalışmakta. Şirket içinde güçlü bir hiyerarşi var ve çalışanlar birbirlerinin ardından dolaplar çevirmekte. Amelie’nin Fubuki isimli 30’lu yaşlarda bir direktörü var. Fubuki övünmeyi seven ve bulunduğu konuma hangi zorlukları aşarak geldiğini sürekli anlatan birisi. Fubuki’de Amelie’ye karşı aşırı bir kıskançlık ve çekememezlik duygusu var. Fubuki’nin verdiği her işi yapmaya çalışan ancak bunda başarılı olamayan Amelie’ye Fubuki tuvaletleri temizleme görevi verir. Amelie’nin gururu kırılsa da bu işi yapar. Bir yıl sonra işinden ayrılan Amelie, bu şirkette çalışmanın onun için bir şans olduğunu düşünür ve yeni hayatında eski işindeki tecrübelerinden faydalanır.
İyi okumalar diliyoruz.