“Gökçen Adar“ın “Anadolu Sosları” isimli araştırması İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Renkli, fotoğraflı, göz alıcı kitapta 200’den fazla yemek tarifi yer alıyor. Kitabın yazarı Gökçen Adar giriş yazısında “Ne zaman Anadolu’da sos konusu açılsa hep aynı soru ile karşılaşıyoruz. Anadolu’da sos var mı? Haklı, kelime olarak Türkçe’de sos yok. Yabancı kökenli bir kelime sos. Lezzetlendirmek için yemeklere, çorbalara, salatalara, tatlılara vesaire eklenen katkılar anlamına geliyor. Bu açıdan bakıldığında Anadolu’da sos var. Hem de ziyadesiyle var” diyor.
Kitapta bir noktanın altını çiziyor ve ekliyor. “Bizdeki soslar işlevlerine ve kullanılan malzemelerin cinslerine göre ayrı ayrı isimlendirilmiş. Salçalar, meyyaneler, taratorlar, terbiyeler, yatırmalar, beğendiler ve diğerleri. Gökçen Adar kitabında tüm tarihleri sistematik bir yapı ile sınıflandırmış. Şöyle; salata sosları, dinlendirme sosları, yatırmalar, marinatlar, yemek pişirme sosları, pişmiş yemek alt ve üst sosları, katıklar, dip soslar, mezeler, tatlı sosları ve nihayet pasta sosları. Bütün bunlar ana başlıklar. Her bir başlığın altında envai çeşit sos tarifi var. Gökçen Adar “Hadi bu da eksik kalmasın” deyip kitabın son bölümünde mayonez, beşamel, hardal, tartar gibi evrensel soslara da bir bölüm ayırmış.
Gökçen Adar kendi yaşamından örnekler, anekdotlar ve hatıralarla renklendirdiği uzun yıllara dayanan bu arşiv çalışması ile hakikaten mutfak meraklılarına hazine değerinde bir eser hediye etmiş. Bize de okuması kalıyor.
İyi okumalar diliyoruz.