“Horst Klengel“in “Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü” isimli kitabı Totem Yayınevi’nden çıktı. Kitabı Türkçe’ye Nesrin Oral çevirmiş. Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü ‘nün özetine geçmeden önce kitabın yazarı Horst Klengel kimdir kısaca tanıtalım. Horst Klengel 1933 yılında Almanya’da doğmuş. 1951-1955 yılları arasında Berlin Humboldt Üniversitesi’nde Eski Tarih ve Eski Yakın Doğu Dilleri üzerine lisans eğitimi almış. 1958 yılına kadar Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde çalışmış. 1958 yılında doktorasını tamamlamış. 1964’e kadar Berlin’deki Eski Yakın Doğu Müzesi’nde çalışmış. 1964-1991 yılları arasında GDR Bilimler Akademisi’nde Eski Tarih ve Arkeoloji Merkezi Eski Doğu Ana bilim Dalı Başkanı olarak çalışmış. 1976’da Asuryoloji ve Hititoloji Fahri Profesörlüğüne layık görülmüş. 1991 yılından 1996 yılına kadar Berlin Serbest Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapmış. 1996 yılında emekli olmuş. Klengel’in eski Mısır ve Orta doğu tarihi üzerine bir çok dile çevrilmiş 300’ün üzerinde bilimsel yayını bulunmakta.
Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü ‘nün Özeti:
Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü, eski Mısır ve Mezopotamya tarihinin derinliklerinde saklanmış daha önce hiç bilinmeyen başka bir dünyayı gün ışığına çıkarıyor. Hammurabi deyince hepimizin aklına ilk yazılı kanunlar gelir. Okullarda tarih derslerinde bu şekilde öğretilen bu bilgi ne kadar doğru acaba? Bize anlatılanlar aslında gerçekten yaşananlar mı? Profesör Horst Klengel bu kitabı ile tarih kitaplarının eksik kalmış sayfalarını dolduruyor, bilinmeyenlere netlik kazandırıyor. Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü, eski yazıtlar ve Mısır tarihinin gizli belgeleri ile gün ışığına çıkarılıyor, okuyucular büyülü bir dünyaya götürülüyor.
“Kral, yetkin kişiyim ben. Yüce tanrılar beni görevlendirdi: Yani ben sürüsünü iyi güden, asası doğru çobanım” Hammurabi’nin çoğu kişi tarafından bilinen o betimlemesi… Üzerinden asırlardır geçmesine rağmen hala en çok araştırılan, en çok merak edilen bir şey Hammurabi kanunları. Kitap, hem bu kanunlara hem de bu kanunların yazılış sebeplerine ışık tutarken, 0 dönem ki Babil’in siyasi ve toplumsal yapısı ile ekonomik durumunu da inceliyor. Kral Hammurabi’nin iç ve dış siyasetine dair önemli bilgiler verirken kralın kişiliğini de su yüzüne çıkarıyor. Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü kendi alanında önemli bir kaynak kitap.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş “Hammurabi, kral, yetkin kişiyim ben. Yüce tanrılar beni görevlendirdi: Yani ben sürüsünü iyi güden, asası doğru çobanım. Yararlı gölgem kentimin üzerine yayılmış duruyor. Kucağıma Sümer ve Akad ülkesinin insanlarını aldım. Ülkenin dostu olan koruyucu tanrımla birlikte barış içinde onlara bakıyorum; onları bilgimin derinliğiyle kuşatıyorum.
“Babil’de başını Tanrı Anu ve Tanrı Enlil’in yükseklere diktiği kentte, Asangila’da, temelleri gök ve yer gibi sonsuza dek duracak olan evde, ülkenin hukukunu düzenlemek, kararlarını belirlemek, haklarından yoksun bırakılmışlara adalet dağıtmak için kusursuz sözlerimi dikme taşıma yazdım ve adaletin kralı olarak resmimin katında kurallaştırdım. Krallar arasında seçkin kralım ben.”
Babilli Hammurabi, Eski Mezopotamya’nın yetiştirdiği en önemli, aynı zamanda da en tanınmış hükümdarları arasında sayılabilir. Fransa’da arkeologlar tarafından Sus’da bulunmuş ve o günden beri tekrar tekrar ilgi odağı olmuş olan o ünlü Dikme Taş Yasaları onun ismi ve resmiyle bağlantılıdır.
Elinizdeki bu kitabın amacı, Hammurabi ve ardıllarının krallığındaki Babilonya ve başkent Babil’in ekonomik, toplumsal koşulları hakkında bir fikir vermektir. Öncelikle Babilonya’nın tablet arşivlerden ele geçen kapsamlı çivi yazısı malzemelerden ve bu arada da Kral Hammurabi’nin kendi belgelerinden yararlanıldı. Başka kaynaklar özellikle Orta Fırat ve Mari’den çıkarılan yeni tablet mektuplar, Hammurabi’nin politikalarına ilişkin bazı yeni bilgiler vererek kralın kişiliğini de belirgin biçimde ortaya çıkarmıştır. Ancak Kral Hammurabi ve Babil Günlüğü eski Babil’in toplumsal yaşamını betimleme yolundaki asıl amacını etkilememiştir. –Horst Klengel
Prof. Horst Klengel bu çalışmasında, Babil kentinde devasa bir imparatorluğun ve hukuk sistemi geliştiren bir uygarlığın izlerini sürüyor. Son derece titizlikle hazırlanan bu eserin tarihe ayna tutarak yeni bir boyut kazandıracağını umuyoruz.”
İyi okumalar diliyoruz.