“Murathan Mungan“ın şiir kitabı “Çağ Geçitleri” Metis Yayınları’ndan çıktı. Çağ Geçitleri’nin özetine geçmeden önce Murathan Mungan kimdir kısaca tanıtalım. Murathan Mungan 1955 yılında Mardinli bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğmuş. İstanbul’da doğmuş ama babasının avukatlık mesleğinden dolayı ilk, orta ve lise öğrenimini Mardin’de tamamlamış. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde tamamlamış. Doktora çalışmaları yaparken yarıda bırakmış. Ankara Devlet Tiyatrosu ile İstanbul Şehir Tiyatrolarında toplam 9 yıl bilim ve sanat danışmanı olarak görev yapmış. Üniversite yıllarından itibaren çeşitli gazete ve dergilerde şiir, öykü ve denemeler yazan Murathan Mungan yaşamı boyunca şiirlerden, öykülere, romanlardan, denemelere, tiyatro oyunlarından, sinema yazılarına, senaryolardan, masallara ve şarkı sözlerine kadar bir çok alanda eserler vermiş. İlk kitabı olan Mahmut ile Yezida ile Türkiye İş Bankası’nın açtığı yarışmada ikincilik ödülü almış.
Murathan Mungan’ın eserleri: Mahmud ile Yezida, Osmanlıya dair Hikâyat, Boyacıköy’de Kanlı Bir Aşk Cinayeti, Taziye, Kum Saati, Son İstanbul, Sahtiyan, Cenk Hikâyeleri, Kırk Oda, Lal Masallar, Eski 45’likler, Yaz Sinemaları, Mırıldandıklarım, Yaz Geçer, Yaz Geçer – Özel Basım, Geyikler Lanetler, Ressamın Sözleşmesi, Çocuklar ve Büyükleri, Yazıhane, Yabancı Hayvanlar, Erkeklerin Hikâyeleri, Kadınlığın 21 Hikâyesi, Büyümenin Türkçe Tarihi, Doğu Sarayı, Kadınlar Arasında, Merhaba Asker, Solak Defterler, Dört Kişilik Bahçe, Ölümburnu, Dağınık Yatak, Dört Kişilik Bahçe, Başkasının Hayatı.
Çağ Geçitleri’nin şiir kitabı olduğunu belirtmiştik. Kitapta 90 tane şiir bulunmakta. Çağ Geçitleri ile ilgili olarak şair Haydar Ergülen Hürriyet Kitapsanat’taki yazısında şöyle diyor. “Murathan Mungan yeni şiir kitabı Çağ Geçitlerinde de kendi yenilik geleneğini sürdürüyor. Bu gelenekte her zaman çeşitlilik renklilik farklılık vardır. En çok da yenilik vardır. Süreklilik vardır” Ergülen yazısında Mungan’ın Çalışkan şiirinin iyice olgunlaşarak artık bir klasik kıvamına geldiğine işaret ederek bunu Mungan şiirinin incelikle ustalıkla ve tümüyle hakikatli bir biçimde yazılmasına bağlıyor.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmiş: Murathan Mungan’ın “Geçerken uğranılacak şiirler değil / geçidini bulacaksın / kendi içinden geçerken” diyerek açtığı Çağ Geçitleri: Hatıradan hafızaya gidişler, kalışlar, geçişler, geçitler… sözün kısası bir ömür. Girişe yazılanlar, Taptuk’a yazılanlar, Açığa yazılanlar, Yaşamın izinde, Aşekanın izinde ve Kelimelerin takas izi başlıklı altı bölümden oluşan kitapta 90 şiir yer alıyor.
DÖNGEL
Gün başı serinliği, sis içinde kederim
Göçebe ruh yerleşik düzen
boy hizası bir rafta duruyor
sakladıklarım, beklettiklerim
herkes uzanabilsin diye
ben gelene kadar her şeyi tut su içinde
ibresi kaymış günlerimin
içim yeterse kendime, döner tazelerim
.
İyi okumalar diliyoruz.