Mimar “Sevince Bayrak“ın “Bir Meydan Öyküsü Beyazıt (1914-1964)” isimli çalışması İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Bir Meydan Öyküsü Beyazıt’ın konusuna değinmeden önce yazar Sevince Bayrak kimdir eserleri nelerdir tanıtalım. Sevince BAYRAK 1983 doğumlu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi’ndeki orta öğreniminin ardından lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamlamış. Yüksek lisans ve doktorasını da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapmış. 2001 yılından itibaren İstanbul ve Santiago’da çeşitli mimarlık ofislerinde çalışmış Sevince Bayrak. Halen bir arkadaşı ile kurduğu mimarlık ofisinde çalışmakta ve MEF Üniversitesi Sanat Tasarımı ve Mimarlık Fakültesinde dersler de vermekte.
Sevince Bayrak bir çok ödülün de sahibi. Bu ödülleri sayacak olursak; Adana Marinaport Ekolojik Çekim Merkezi Davetli Proje Yarışması Birincilik Ödülü (2014), MEB Eğitim Kampüsleri Davetli Mimari Proje Yarışması (Kocaeli) İkincilik Ödülü (2013), YAP İstanbul Modern Sınırlı Proje Yarışması Birincilik Ödülü (2013), İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Sınırlı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması Üçüncülük Ödülü (2012), Şişli Lisesi Yarışması Mansiyon Ödülü (2011), Çankaya Belediyesi U.C.E Konser Salonu ve Belediye Binası Yarışması Mansiyon Ödülü (2010), Kadirli Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması Mansiyon Ödülü (2009), Denizli Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması Satınalma Ödülü(2009), Kayseri İç Kalesi Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması İkincilik Ödülü (2008), ODTÜ Kuzey Kampüsü Yurtları Davetli Mimari Proje Yarışması İkincilik Ödülü (2007), Eskişehir Ticaret Odası Mimari Proje Yarışması Birincilik Ödülü (2007), Maltepe Bölge Parkı Kentsel Tasarım Fikir Yarışması Satınalma Ödülü(2007), Trabzon Eski Tekel Fabrikası Yeniden Canlandırma Mimari Proje Yarışması Üçüncülük Ödülü (2006), Bursa Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Yenileme Yarışması Mansiyon Ödülü (2006)
Bir Meydan Öyküsü Beyazıt 1914-1964’ün Özeti:
Bir Meydan Öyküsü Beyazıt 1914-1964’ün Özeti’ne gelirsek; Beyazıt Meydanı’nın Büyük Konstantin devrine kadar uzanan kadim bir tarihi var. Hem bu tarihi yanıyla hem de modern kentte uzunca süre oynadığı merkezi rolle İstanbul ile özdeşleşmiş meydanlardan biri. Sevince Bayrak çalışmasında bu uzun tarihin içinden 50 yıllık çok sınırlı bir zaman aralığında seçiyor. Hangi zaman aralığı? 1914 – 1964 yılları arası. Dolayısıyla sınırları belli bir mekandan yola çıkarak Beyazıt Meydanı’nın başından geçenler üzerinden bir meydan aslında bir kent öyküsü paylaşıyor okurlarla. Sevince Bayrak Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Beyazıt Meydanı’na yüklenen işlev ve değerlerin değişim sürecini titiz bir arşiv çalışmasına dayanarak incelemiş. Kitapta çok sayıda çizim ve fotoğrafa yer verildiğini de ekleyelim. Osmanlı tarihi ile mimarlığa ilgi duyanların mutlaka okuması gereken kaynak bir kitap Bir Meydan Öyküsü Beyazıt (1914-1964)
İyi okumalar diliyoruz.