Nuri Bilge Ceylan - Bir Zamanlar Anadolu'da - Tubizu.com

Nuri Bilge Ceylan – Bir Zamanlar Anadolu’da

Türk sinemasının Altın Palmiye ödüllü yönetmenlerinden  “Nuri Bilge Ceylan“ın “Bir Zamanlar Anadolu’da” isimli kitabı Doğan Kitap’tan çıktı. Nuri Bilge Ceylan kimdir diye merak edenlere kısaca tanıtalım. Nuri Bilge Ceylan 1959 yılında İstanbul’da doğmuş. İlk, orta ve liseyi Bakırköy’de okumuş. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği okurken bir yandan da seçmeli sinema dersleri almış. Üniversite sonrası geçimini sağlamak için bir süre fotoğrafçılık yapmış. Mimar Sinan Üniversitesi’nde sinema bölümünde sinema üzerine eğitim alırken Mehmet Eryılmaz’ın çektiği bir kısa filmde oynayarak tecrübe edinmiş. İlk kısa filmi Koza ile 1995’te Cannes’da ödül almış. Bu film Cannes Film Festivali’nde ödül alan ilk Türk kısa filmi olmuş. Daha sonra Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak gibi filmlerle iyice tanınmış. Yönetmenliğin yanı sıra fotoğrafçılık, oyunculuk ve yazarlık da yapan Nuri Bilge Ceylan Ebru Ceylan’la evli ve bir çocuk sahibidir. Filmleri: Koza, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, Uzak, İklimler, Üç Maymun, Bir Zamanlar Anadolu’da, Kış Uykusu, Ahlat Ağacı.

Bir Zamanlar Anadolu’da, Nuri Bilge Ceylan’ın çektiği filmlerden biri. Burada bahsettiğimiz kitap filmin orjinal senaryosu. Filmden sonra orjinal senaryosu niye yayımlanır diye düşünen okurlar olabilir, kısaca açıklayalım. Filmlerin çekimleri veya kurguları esnasında senaryolar ve diyaloglar pek çok kez değişiyor. Yönetmen, duygunun iyi yansıtılmadığını gördüğü senaryodaki bir metni veya diyaloğu yeniden yazarak o bütünlüğü ve ahengi artırmaya çalışıyor. Çekimden önce nasıl bir metin ve nasıl bir diyalog ile yola çıkıldığı, nelerin değiştiği, nerelerden nerelere gelindiği anlaşılsın diye yayımlanıyor senaryolar.

“Bir Zamanlar Anadolu’da”nın konusuna gelirsek; bir cinayet soruşturması ekseninde gelişen olayların anlatıldığı polisiye gerilim türünde bir kitap. Suç ve vicdan üzerine sade, derin bir tablo aktarılıyor okuyucuya. Kitap’ta doktor,  Kenan, savcı ve komiser Naci ana karakterler ve onların hikâyeleri okuyucuya aktarılırken Arap Ali, jandarma komutanı, muhtar, morg görevlisi ise diğer karakterler. Filmini izleyen okuyucuların orjinal senaryosunu da zevkle okuyacağını düşünüyoruz.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com