“Saygı Öztürk“ün “Menzil – Tarikatın İki Yüzü” isimli araştırma kitabı Doğan Kitap‘tan çıktı. Menzil – Tarikatın İki Yüzü ‘nün özetine geçmeden önce Saygı Öztürk kimdir kısaca tanıtalım. Saygı Öztürk 1955 yılında Yozgat’ta doğmuş. Lise yıllarından itibaren gazeteciliğe ilgi duyan Öztürk o yıllarda Hürriyet Haber Ajansı muhabiri olmuş. Bölgedeki muhabirlik başarıları sebebiyle Hürriyet Ankara Ofisinde 1978 yılından itibaren çalışmaya başlamış. 1994 yılına kadar Hürriyet’te görev yapan yazar daha sonra Sabah, Star ve Gözcü gazetelerinde çalışmış. Halen Sözcü gazetesi Ankara Temsilci olarak görev yapmakta. Saygı Öztürk 1 kez Sedat Simavi Vakfı Gazetecilik Ödülünü, 4 kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ödülünü, 3 kez Çağdaş Gazeteciler Derneği Ödülünü, 4 kez Muammer Yaşar Bostancı Ödülünü, 1 kez Bülent Dikmener Ödülünü almış. Başlıca eserleri: Belgelerle 28 Şubat, Son Babalar, Okyanus Ötesindeki Vaiz, MGK, Taşeron Mesih, Ölüm Kuyuları, 33 Kurşun, İsmet Paşa’nın Kürt Raporu, Kırcı, 5-6-2 Tamam Reis, Madalyalı Mahkum, Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü, Apo Olayının Perde Arkası, Madalyalı Mahkum, 5-6-2 Tamam Reis… Kırcı, Ağca ve Bir Dönemin Cinayetleri, Devletin Derinliklerinde, Belgelerle Ergenekon.
Menzil – Tarikatın İki Yüzü‘nün Özeti:
Saygı Öztürk, bu kitabında Türkiye’de son zamanlarda adından sıkça bahsedilen tarikatlardan olan Menzil Tarikatı’nı ele alıyor. Yazar kitabı yazmadan önce araştırma yapmak üzere Buhara’ya ve Menzil Köyü’ne gitmiş. Oralarda tarikata mensup bir çok kişi ile görüşmüş. Tarikatın öncesini, büyümesini, müritlerle ve şeyhlerle konuşmuş, tövbe alma ve ölüm hatmesi gibi geleneksel törenlere katılmış ve bunları kaleme dökmüş. Kitap aslında Menzil tarikatı ile ilgili bir çok sorunun cevabını arıyor, merak edilen konulara değiniyor. Tarikatta uyuşturucuyu bıraktırma yöntemleri, şeyhler arasındaki mücadeleler, tarikat ikiye mi bölünüyor, yargı ve emniyet arasındaki sürtüşmeler, Alparslan Türkeş’in Menzilciler ile ilişkisi, ticaret, bürokrasi ve siyasette tarikatın yol haritası gibi bir çok konu.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş “Menzil’e gidenin uyuşturucuyu bırakması için neler yapılıyor? Menzil niçin ikiye bölündü? Şeyhler arasında nasıl bir mücadele sürüyor? Menzil şeyhi niçin zehirlenmek istendi? Yargı ve Emniyet neden kapıştı? Alparslan Türkeş, Menzil için kime hangi görevi verdi? Sonunda ne oldu? Tarikat, Bilgin Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı nasıl önledi? Menzil, bürokrasi ve siyasette nasıl bir yol izliyor? Holding kuran tarikatın ticari işleri nasıl yürütülüyor? Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Menzil’e niçin gitti? Menzil 15 milyon lirayı kurtarmak için kimden yardım istedi? Şeyh ailesine meleklerin hizmet ettiği, sofilerin parasız çalıştığı doğru mu? Diyanet’in tarikat raporunda Menzil için ne deniliyor? Şeyh 15 Temmuz için neden film dedi, generallerle neler konuşuldu? İlk kez Saygı Öztürk’e konuşan şeyhler Feyzeddin ve Saki Erol, Atatürk, laiklik ve ticaret konusunda neler anlattı, birbirlerini neyle suçladılar? Araştırmacı gazeteci-yazar Saygı Öztürk, Menzil’e ve Buhara’ya gitti, şeyhlerle, sofilerle konuştu, “tövbe alma”, “ölüm hatmesi” ritüellerine katıldı. Tarikatın dününü, bugününü, yaşananları, söylenenleri yerinde gördü, araştırdı, yaşadı ve yazdı”
İyi okumalar diliyoruz.