Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden anayasa profesörü merhum “Server Tanilli“nin İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan “Yüzyılların Gerçeği ve Mirası” isimli altı ciltlik araştırma kitabı serisinin son cildi 20.Yüzyıl Yeni Bir Dünyanın Aranışında kitapçı raflarındaki yerini aldı. Yüzyılların Gerçeği ve Mirası’nın özetine geçmeden önce Server Tanillli kimdir eserleri nelerdir kısaca tanıtalım. Hocaların hocası diye adlandırılan kişilerden olan Server Tanilli 1931 yılında doğmuş. 1980 yılından önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Devlet Tatbiki Güzelsanatlar Yüksekokulu’nda Uygarlık Tarihi dersini veriyormuş. 1978 yılında silahlı saldırı sonucu belden aşağısı felç olmuş. Uzun bir süre Strazburg Üniversitesi’nde de görev yapan Tanilli 2000 yılında Türkiye’ye dönmüş. 2011 yılında hayatını kaybetmiş. Başlıca eserleri: Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler, Anayasalar ve Siyasal Belgeler, Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz, İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi, Din ve Politika, Voltaire ve Aydınlanma.
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası’nın Özeti:
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası Server Tanilli’nin altı ciltlik eseri. Burada tanıttığımız eseri 6.cilt. Bu dev eserinin önceki ciltlerini de hatırlayalım. 1.Cilt İlkçağ Yunan Roma, 2.Cilt Ortaçağ Feodal Dünya, 3.Cilt 16. 17. Yüzyıllar Kapitalizm ve Dünya, 4.Cilt 18.Yüzyıl Aydınlanma ve Devrim, 5.Cilt 19.Yüzyıl İlerleme ve Çelişmeler. Altıncı ve son cilt 20.Yüzyıl Yeni Bir Dünyanın Aranışında ile Server Tanilli’nin insanlık ve medeniyet tarihine dair bu dev eseri tamamlanmış oluyor. 1.Dünya Savaşından 2.Dünya Savaşına, faşizmin yayılmasından sosyalizmin doğuşuna, Avrupa’nın gerilemesinden Amerika Birleşik Devletleri’nin dünyaya hakim olmasına kadar bir çok olayı konu eden kitabı 20.yüzyıl tarihine ilgi duyanlar severek okuyacak.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmiş. “20.yüzyıl biterken “bilanço”sunu nasıl çıkarmalı? Olumlu ya da olumsuz, akla ilk gelenler şunlar: Bilim ve teknikte hızlı ve çarpıcı ilerlemeler, art arda iki dünya savaşı, faşizm, sosyalizmin kuramdan uygulamaya geçişi ve sonra da derin bunalımı, “Üçüncü Dünya”nın ortaya çıkışı, Avrupa gerilerken Amerika Birleşik Devletleri’nin hegemonyasını kurması, küreselleşme, demokrasi ve insan haklarının öne çıkması. Bunlara başka gelişmeleri de ekleyebilirsiniz. Tarihin yolu üzerinde bir geçiş noktası olan 20. yüzyılın insanlığın olumlu mirasına ekledikleri de oldu ekleyemedikleri de… Ama şurası açık: Yeni bir dünyanın aranışı içinde yürüdü sürekli. O aranış, en azından bin yılın şu “büyük düş”ü adınadır: İnsanın insanca yaşayacağı bir dünya kurmak! Özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin dünyası; savaşsız, sömürüsüz bir dünya! 20. yüzyıl, çok çaba harcasa da böyle bir dünya kuramadı; ama o “büyük düş” karşısındaki düşmanları daha da belirgin olarak gösterdi; kavramların uygulamaya geçerek içini doldururken, aklın, özgürlüğün, insan haklarının ve demokrasinin hasımlarını sergiledi. Bu arada, ufkumuzu zenginleştirerek, gözlerimizi geçmişten geleceğe daha çok çevirdi. Büyük bir yüzyıldır 20. yüzyıl, cesur ve kahraman!
İyi okumalar diliyoruz.