“Wade Graham“in “Rüya Şehirler” isimli çalışması Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Alt başlığı Dünyayı Şekillendiren Yedi Tasarım Fikri olan çalışmayı dilimize Ümit Hüsrev Yolsal çevirmiş. Rüya Şehirler’in özetine geçmeden önce Wade Graham kimdir kısaca tanıtalım. Wade Graham, Amerikalı yazar, tarihçi ve peyzaj tasarımcısıdır. Los Angeles Times, New Yorker ve Harper’da kültürel tarih, çevre, şehircilik, manzara, sanat üzerine yazdığı yazılar ile tanınır. (UCLA) Kaliforniya Üniversitesi’den Amerikan tarihi üzerine doktorası vardır. 2009’dan beri Pepperdine Üniversitesi’ndeki Kamu Politikası Okulu’nda Kentsel ve Çevresel Politikalar dersini vermektedir. Başlıca kitapları: Molokai’de Çevre ve Toplum, Hawaii, Rüya Şehirler: Dünyayı Şekillendiren Yedi Kentsel Fikir.
Rüya Şehirler’in Özeti:
Rüya Şehirler: Dünyayı Şekillendiren Yedi Tasarım Fikri’nde Wade Graham 20.yüzyıl mimarisinin ilham aldığı 19.yüzyıldaki tasarım fikirlerini, bunların yaratıcılarını, fikirlerin meydana gelme hikayelerini ve bu tasarımların analizlerini yapıyor. 100 yıl içerisinde hızlı bir şekilde şehirleşen dünyamızı farklı bir pencereden görmemizi sağlıyor. Geçmiş dönem mimarileri ile bunların tarih ve gelişim sürecine ilgi duyan okurların zevkle okuyacağı bir kitap Rüya Şehirler.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmiş “19. yüzyıldan bugüne bazen ütopik, bazen tuhaf ama genelde tartışmalı birçok tasarım fikri kademeli olarak benimsendi ve Dubai’den Tokyo’ya, Londra’dan Los Angeles’a dünyanın her yerindeki şehirlerde uygulandı. Graham, bu tasarım fikirlerinin arkasındaki vizyonerlerin ve onların rakiplerinin yaşam öykülerinden yola çıkarak, şehir peyzajlarının analizini yapıyor, şehir formlarımızın nereden geldiğini, bizim onları ve onların bizi nasıl şekillendirdiğini göstermeyi amaçlıyor. Wade Graham şehirleri planlar, tasarımlar, mimari akımlar ışığında anlatırken tüm bunların aslında nasıl yaşamamız, nasıl çalışmamız, nasıl alışveriş yapmamız ve neye inanmamız gerektiğine dair fikirlerin bir dışa vurumu olduğunu da gösteriyor. Bertram Goodhue’nun barok fantastik köylerinden, Le Corbusier’nin Işıyan Şehir’ine; lüks yeşil banliyöleri, şehir merkezindeki gökdelenleri, boş arazilerin ortasında yapayalnız dikilen yüksek blokları, yepyeni deneyimler vaat eden alışveriş merkezlerini, eko-siteleri, meydanları, dar sokakları, otoyolları bambaşka bir gözle görmemizi sağlıyor. Canlı, özgün ve genel okura hitap eden bir kültür tarihi sunan Rüya Şehirler, şehirleşmiş dünyayı anlamak için bir kılavuz kitap”
İyi okumalar diliyoruz.