Sovyet devrimi ile ilgili yayınlanan kitaplara bir yenisi daha eklendi. Devrimin yol açtığı sürgün hayatları anlatan “Beni Unutma Rusyam” Kuzey Işığı Yayınları’ndan çıktı. Kitabın yazarı “Vercihan Ziflioğlu“. Kitabın alt başlığı Asırlık Sürgün. Vercihan Ziflioğlu kimdir diye merak edenlere yazarı kısaca tanıtalım. Vercihan Ziflioğlu Ermeni asıllı ve İstanbul doğumlu olan yazar ve gazeteci. Özel Mıhitaryan Ermeni Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümlerinden mezun olmuş. Marmara, Jamanag, Nor san gibi gazetelerde çalıştıktan sonra Agos Gazetesi’nde de bir süre görev almış. 1998-2007 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nde, 2007-2014 yılları arasında Hurriyet Daily News Gazetesi’nde görev yapmış. Halen gazeteci olarak mesleğini sürdürmekte.
Beni Unutma Rusyam’da Bolşevik Devrimi’nin ardından ülkelerini terk eden Beyaz Ruslar’ın İstanbul’daki hayatlarının izini sürüyor yazarımız. Beyaz Rus meselesine biraz açıklık getirelim. Bildiğiniz üzere bugün Belarus olarak bildiğimiz ülkeye geçmişte Beyaz Rusya denmekteydi. Dolayısıyla da Beyaz Rus kavramı da öncelikle bu ülkenin vatandaşlarını çağrıştırabiliyor ama bu yanlış bir ifade. Bolşevik Devrimi’nin ardından başka ülkelere göç eden ve Beyaz Ruslar olarak anılan insanlar Çar yanlısı Rus aristokratlar, subay ve o toplumun daha ziyade varlıklı kesimleri. Sayıları yaklaşık 200 bini buluyor bu zorunlu göçmenlerin.
Beni Unutma Rusyam’da yazarımız Vercihan Ziflioğlu Bolşevik Devrimi’nin ardından yaşanan iç savaşta Kızılordu karşısında yenilgiye uğrayan Çar yanlısı kişilerin İstanbul ve Çanakkale’ye uzanan zorlu yolculuklarını ve sonrasında Beyaz Rusların İstanbul’da hayata tutunma çabalarını anlatıyor. Ziflioğlu bugün İstanbul’da sayıları iki elin parmağını bulmayan Beyaz Rus’un tanıklıklarına da başvurmuş kitapta 1920’lerde 1930’larda başlarından geçenleri konusunda. Bunlar ilginç ve önemli tanıklıklar. Kitapta o yıllara ait arşiv fotoğraflarına da yer verilmiş.
İyi okumalar diliyoruz.