Arthur Schopenhauer - Mutlu Olma Sanatı - Kitapozet.Net

Arthur Schopenhauer – Mutlu Olma Sanatı

Felsefe tarihinin önemli, önemli olduğu kadar da enteresan filozoflarından biri olan “Arthur Schopenhauer“in “Mutlu Olma Sanatı” isimli hayat kılavuzu Can Yayınları’ndan çıktı. Mutlu Olma Sanatı ‘nın özetine geçmeden önce Arthur Schopenhauer kimdir kısaca tanıyalım. Schopenhauer kötümserliğin filozofu olarak bilinir. İnsanın bu dünyadaki varoluşunu ve bu varoluşun mutlulukla taçlanacağı beklentisini tam bir saçmalık olarak görür. Schopenhauer 1788 doğumlu, 1860 yılında da ölmüş. Hayatına akademik başarısızlıklar damga vurmuş. En büyük takıntılarından biri hatta başta geleni Hegel. Üstelik Schopenhauer’in Berlin Üniversitesi’nde hoca olarak alınmasına ön ayak olan da Hegel. Buna rağmen sevmiyor Hegel’i, fikirlerine zaten katılmıyor. Bir de rekabet halinde ve bu rekabette hep yenilen taraf olmuş. Derslerini Hegel’in dersleri ile aynı saate koyuyor. Hegel’in ders verdiği amfide iğne atsanız yere düşmezken Schopenhauer ders anlatacak öğrenciyi mumla arıyor. Arthur Schopenhauer’in felsefi düşüncelerinin kıymeti sonradan anlaşılıyor. Mesela en önemli takipçisi Nietzsche. Nietzsche’yi çok etkiliyor. Tabi Nietzsche zamanla kendi özünün felsefe dünyasını kuruyor ama çıkış noktası büyük ölçüde Schopenhauer.

Mutlu Olma Sanatı ‘nın Özeti:

Kitabın yazarı Arthur Schopenhauer’i tanıtırken kötümserliğin filozofu olarak bilinir demiştik. Tabi bu hal kitabın ismi ile Mutlu Olma Sanatı ile bir uyumsuzluk oluşturmuyor değil. Doğuştan gelen bir tek yanılgı vardır. O da bu dünyada mutlu olmak için bulunduğumuzu sanmamızdır diyen bir filozof nasıl olur da mutlu olmanın yollarını gösterebilir. Zaten kitabın ilginç yanı da bu. Büyük filozof çok değil 53 sayfalık bu kılavuzda 45 hayat kuralı yazmış. Okumakta fayda var. Belki bu dünyanın daha katlanılabilir olması ile yetinmek mutluluğun kendisi olabilir.

Kitabın Tanıtım Yazısı:

Mutlu Olma Sanatı’nın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “Mutlu olmak, mutlu yaşamak mümkün müdür?Schopenhauer’in radikal kötümserliği, onun felsefesini mutluluk düşüncesiyle bağdaştırma girişimlerini daha doğmadan boğar. Schopenhauer’e göre yaratıkların en mutsuzu insandır ve her türlü oluşun kaynağı olan irade, dünyadaki bütün kötülüklerin çıkış noktasıdır. Dünya kötü bir yerdir ve kötülüğünün en belirleyici yönü, acı ve mutsuzluğun her yerde hazır ve nazır oluşudur.Mutlu Olma Sanatı, iyimser dünya görüşüne karşı çıkan ve yaşadığımız dünyayı olası dünyaların en kötüsü sayan Schopenhauer’den umulmadık bir kılavuz. Adını felsefe tarihine kötümser olarak yazdıran filozofun bu küçük kitabı, mutluluğa ulaşma çabası olarak hayata dair pratik bir felsefeyi de olanaklı kılıyor.”

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com