Günter Koschorrrek - Kan Kırmızı Karlar - Kitapozet.Net

Günter Koschorrrek – Kan Kırmızı Karlar

Günter Koschorrrek“in “Kan Kırmızı Karlar” isimli anıları Kronik Kitap’tan çıktı. Kitabı Türkçe’ye Barbaros Uzunköprü çevirmiş. Kan Kırmızı Karlar’ın özetine geçmeden önce Günter Koschorrrek kimdir kısaca tanıyalım. Günter Koschorrrek 1923 yılında Almanya’da doğmuş. Orta öğreniminin ardından Motorsport-Schule Itzehoe okulunda eğitimine devam etmiş. II. Dünya Savaşı’nın başlamasından bir süre sonra 1942 yılında orduya alınmış. Alman ordusunun 24. Panzer Birliğinde uzun süre görev yapmış. 1945 yılında yaralanmış ve Amerikan askerleri tarafından tutsak alınmış ve daha sonra serbest bırakılmış. Savaştan sonra daha çok anılarının olduğu kitapları yayımlanmış. Kitapları: Taistelukosketus, Frontschwein, Nezapomeň na zlé časy (Kötü zamanları unutma) ve Kan Kırmızı Karlar.

Kan Kırmızı Karlar ‘ın Özeti:

Günter Koschorrrek için İkinci Dünya Savaşı’nda Alman ordusunda görev yapmış bir asker demiştik. Koschorrrek’in son görev yeri de Stalingrad. Tabi kuşatmanın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geri çekilme sürecini de yaşamış. İtalya’ya, Romanya ve Danimarka’ya son olarak da Çekoslavakya’ya savrulmuş. 19 yaşında katıldığı savaş bittiğinde 6 kez yaralanmasına karşın hayatta kalmayı başarmış. Günter Koschorrrek dolayısıyla bu korkunç döneme birinci elden tanıklık etmiş. Kan Kırmızı Karlar isimli kitabında bu döneme ait anılarını yazmış. Tabi savaş döneminde Alman askerleri için günlük tutmak yasakmış. Günter Koschorrrek bulduğu kağıt parçalarına savaş ve yaşadıkları ile ilgili notlar alıyor ve bunu ceketinin iç cebine dikiyormuş. Savaş sonrasında tüm notlarının birleştirilmesi ile bu eser ortaya çıkmış. İkinci Dünya Savaşı Tarihine ilgi duyan okuyucuların severek okuyacağı bir kitap Kan Kırmızı Karlar.

Tanıtım Yazısı: 

Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “İkinci Dünya Savaşı’nın en zorlu cephe hattı: Stalingrad… Cehennem gibi kaynayan güneşin altında, diz boyu çamurun içinde, kar fırtınasının ortasında, soğuktan donmuş toprağın üzerinde ve karlara batmış hâlde savaşan askerler… Bir ağır makineli tüfek nişancısının tüm yaşananların merkezinde tuttuğu notlar…

19 yaşında Nazi Almanyası’nın silahlı kuvvetleri Wehrmacht’a katılan Günter K. Koschorrek, Doğu Prusya’da sıkı bir eğitimden geçerek Stalingrad’a konuşlandırılacak olan 24’üncü Panzer Tümeni’ne alındı. Muharebe hayatının büyük bir kısmını makineli tüfek nişancısı olarak geçirdi. Muharebelerde sergilediği üstün cesaret ve özveriden dolayı 2. Sınıf Demir Haç Nişanı, Bronz Yakın Muharebe Brövesi ve Altın Gazi Brövesi ile taltif edildi. Her ne kadar büyük oranda Stalingrad ve çevresinde görev yapsa da acı tecrübelerle dolu geri çekiliş sürecinde İtalya’nın kana bulanmış doğasına, Romanya ve Danimarka’ya, nihayet dönemin Çekoslovakya’sına savruldu. Sayısız kez ölümle burun buruna gelmesine ve altı kez yaralanmasına rağmen hayata sıkı sıkıya tutundu, savaşmaya devam etti.

Sıradan bir asker (Landser) olarak başta Rus Cephesi olmak üzere görev yaptığı farklı noktalarda edindiği tüm şahsi tecrübelerini Kan Kırmızı Karlar adıyla kitaplaştıran Koschorrek, eserinin güvenilir bir kaynak olduğunu özellikle vurguluyor. Savaşın büyük kısmını Rus topraklarındaki avcı çukurlarında geçiren ve bu çukurları yalnızca düşmanla çarpışırken terk eden sayısız ismi meçhul askeri de takdirle anıyor. Stalingrad’da yaşananlar, korku ve nefret yüklü gözyaşları, kaçışlar, idamlar, ölülerin üzerine çöken akbabalar ve muharebe alanlarına dair daha pek çok detay, bu kitapta roman akıcılığında anlatılıyor. Stalingrad’dan Teslimiyete Bir Alman Makineli Tüfek Nişancısının Anıları, İkinci Dünya Savaşı’ndan 75 yıl sonra üslubuyla, görselleriyle ve haritalarıyla o günleri yeniden yaşatıyor…”

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com