Telgraftan Tablete: Türkiye’nin 5 Kuşağına Bakış isimli kitabıyla adından söz ettiren “Evrim Kuran“ın “Z Bir Kuşağı Anlamak” isimli çalışması Mundi Kitap‘tan yayımlandı. Z Bir Kuşağı Anlamak’ın özetine geçmeden önce Evrim Kuran kimdir kısaca tanıtalım. Evrim Kuran 20 yıla yakın süredir kuşak analizi yapan bir isim. 1976 Ankara doğumlu. Orta öğreniminin ardından Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Edebiyatı Bölümü’nde lisansını, Sabancı Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamlayan Kuran 2006 yılından itibaren kurucu ortağı olduğu Dinamo Danışmanlık Şirketi’nde kuşak araştırmaları, işveren markası ve organizasyonel kültür alanlarında çalışmalar yapmakta.
Z Bir Kuşağı Anlamak ‘ın Özeti:
Evrim Kuran’ın anlama çabasına girdiği kuşak Z Kuşağı. Bir çokları biliyordur ama bilmeyenler için belirtelim. Z kuşağı 2000 yılından sonra doğan çocukların oluşturduğu jenerasyon. Belki şöyle ifade etmek daha doğru olur. USB flash bellekle başlayan Wikipedia, İpod, Facebook ve Gmail ile devam eden, ardından Youtube, Twitter ve İphone ile taçlanan ve nihayet uzaydaki kara deliğin görüntülendiği günümüze ulaşan yılların çocukları. Ya da başka bir ifadeyle Avusturya’dan Uganda’ya, Amerika Birleşik Devletleri’nden Japonya’ya üç yüzden fazla şehir ve kasabada on binlerce genç öğrenciyi iklim değişikliği karşısında eyleme geçirmeyi başaran İsveçli Greta’nın kuşağı. Tabi Z kuşağı sözünü ettiklerimizden ibaret değil. Kitaptan aktarırsak; sokak, sokağa çıkmayanlar için romantiktir diyen kağıt toplayıcı Rıfat da Z kuşağından, günde 12 saat merdiven altı tekstil atölyesinde çalışan Zehra da.
Şöyle diyor Evrim Kuran kitabında “2000’lerin başından bu yana gördüklerimi kuşaklar üzerinden okumaya çalışıyorum. Kuşakları anlamak, geçmişi onurlandırmak, geleceği mümkün kılmak için fevkalade bir araç. Bir kuşağı anlamak, bir dönemi anlamaktır. Bir dönemi anladığınız da ise paradigmanın kıskacına sıkışmaktan kurtulursunuz ve sizin gibi olmayanları kendinize ait yargılarla değil, onlara ait gerçeklerle görmeniz mümkün olur. Bu mümkün olduğunda ise dönüşürsünüz. Birey olarak, kurum olarak, toplum olarak. Bu kitabı Z kuşağını anlamak isteyenler ve kuşağın ta kendisi için yazdım.”
Bir kuşağı ve dolayısıyla bir dönemi anlamak isteyenlere tavsiye olunur.
İyi okumalar diliyoruz.