“Hakkı Süha Gezgin“in 1920 ile 1923 yılları arasında Vakit gazetesinde yayımladığı yazılarını bir araya getiren “İşgal Günlerinde İstanbul” isimli kitap Kapı Yayınları‘ndan çıktı. Alt başlığı 1920’lerden Cumhuriyete İstanbul’un Toplumsal Tarihi olan kitabı yayına Nuri Sağlam hazırlamış. İşgal Günlerinde İstanbul’un özetine geçmeden önce Hakkı Süha Gezgin kimdir kısaca tanıyalım. 1895 Manastır doğumlu olan Hakkı Süha Gezgin, 40 yıl boyunca İstanbul Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yapmış bir yazar. Öğretmenliğin yanı sıra bir yandan da gazetelerde, dergilerde çok sayıda hikaye, şiir, roman, deneme, röportaj ve eleştiri yazıları yayımlamış. 1963 yılında akciğer kanseri sebebiyle İstanbul’da hayatını kaybetmiş.
İşgal Günlerinde İstanbul’un özeti:
Hakkı Süha Gezgin’in İşgal Günlerinde İstanbul’u, bu kadim kentin geçen yüzyılın başındaki kaotik tarihine ilgi duyanların kaçırmayacağı bir kitap. 1920’de Vakit gazetesindeki yazılarına işgale maruz kalmış bir kentin toplumsal hayatını gözleyerek başlayan Hakkı Süha Gezgin, İstanbul’un bir çok semtinde yüzlerce mekanı dolaşarak farklı sosyal çevrelerin hayat şartlarını yakından görmüş, gördüğü ve duyduğu olaylarla birlikte bizzat kendisinin de içinde olduğu, maruz kaldığı bazı olayları dile getirmiş. Cumhuriyet döneminin başlangıcına dair fotoğraflar da yazılara eşlik ediyor Hakkı Süha Gezgin’in İşgal Günlerinde İstanbul isimli eserinde.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “Basın, edebiyat ve kültür tarihimizin önemli simalarından Hakkı Süha Gezgin’in 1920-1923 arasında Vakit gazetesinde “İstanbul Hayatı” üst başlığı altında yayımladığı yazı dizisi, ilk defa bu kitapta Nuri Sağlam’ın titiz çalışmasıyla bugünün okuruna sunuluyor…. Hakkı Süha Gezgin’in günümüzden yaklaşık yüz yıl önce kaleme aldığı bu yazılar, İstanbul’un ufkunu genişletiyor.”
İyi okumalar diliyoruz.