Ülkenin büyük meselelerinden biri hiç kuşkusuz dur durak bilmeyen kadın cinayetleri. Gün geçmiyor ki bir erkek tarafından öldürülmüş bir kadın haberi duymayalım. Yaşanan trajedi artık edebiyatın da konusu oldu. Daha önce tanıtım ve özetlerini verdiğimiz Hasan Ali Yücel’in Beni Kör Kuyularda ve Canan Tan’ın Issız Kadınlar Sokağında da benzer kadın dramları işlenmişti. Benzer trajedileri ele alan kitaplardan birisi de “Hatice Meryem“in son kitabı “Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı“. Kitap İletişim Yayınları’ndan çıktı. Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı ‘nın özetine geçmeden önce Hatice Meryem kimdir kısaca tanıyalım. Hatice Meryem 1968 yılında İstanbul’da doğmuş. İktisat eğitimi görmüş. Bir müddet de bu alanda çalışmış, sonra terk etmiş mesleğini. Bir dönem Londra’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönüp Öküz ve Hayvan dergilerinde editörlük yapmaya başlamış. Ardından birbiri peşi sıra kitapları gelmiş. Siftah, Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun, İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar, Aklımdaki Yılan, Beyefendi daha önce yayımlanan kitapları. Hatice Meryem halen senaryo yazarlığı yapıyor.
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı’nın Özeti:
Ülkemizde 2015 ve 2018 yılları arasında 1559 kadın öldürülmüş. Bu rakam gittikçe de artıyor. 2019 yılının Ocak Haziran döneminde 214 kadın cinayeti yaşanmış. İşin ilginç yanı bu tür olaylar haberleştirilip gündem oldukça sanki işlenen cinayet sayısı artıyor gibi. Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı’da Hatice Meryem katilin portresini çiziyor denilmiş arka kapak yazısında. Genç yaşlı erkek, zengin fakir erkek, iyi kötü erkek, evli bekar erkek, taşralı kentli erkek, başarılı işsiz erkek. Böylece uzayıp gidiyor erkeklik halleri. Hasılı Hatice Meryem kitabında toplum içindeki bu felaketten, kadın cinayetlerinden bir çığlık yaratıyor.
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı erkekler tarafından öldürülen kadınları konu ediyor. 10 tane öyküden oluşan kitapta erkeklerin kadınları neden ve nasıl öldürdükleri anlatılmakta. Öykülerin tamamı Hatice Meryem’in kendine özel üslubuyla yaşanmış olaylardan esinlenerek yazıya dökülmüş. Gerçekler edebiyata yol göstermiş diyebiliriz kitap için. Gerçeklerden yola çıkarak meydana gelen öykülerde kadınları kimlerin öldürdükleri ile birlikte nasıl öldürüldükleri de işleniyor. Döverek, kesici aletlerle, taşla, vazoyla, arabayla ezerek gibi yöntemler. Tabi bir de şu boyutu var, hemen hemen hepsinin ortak savunması, namus cinayeti.
Tanıtım Yazısı:
Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı’nın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “Bir kadını öldürmeden önceki birkaç saat içinde yemek yemeyin. Aranızda, öldüreceği kadının pişirdiği yemeği yiyenler var ki, siz onlardan olmayın. Midenize fesadı sokmayın. Gazlı içeceklerin kıyısından geçmeyin. Mazallah geğirirsiniz. Zihniniz dağılır. Elinize yüzünüze kan bulaşır. Hatta ve muhtemeldir ki kusabilirsiniz. İz bırakmamak için kusmayın. Hatice Meryem felaketten bir çığlık yaratıyor. Güya kınansa da, “olağan” sayılanın korkunçluğunu, “olağanlığın” vahametini hepimizin yüzüne vuruyor. O “olağanlığın” karanlığına bakma cesaretiyle… Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? katilin portresini çiziyor: Genç, yaşlı, erkek, zengin, fakir, erkek, iyi, kötü, erkek, evli, bekâr, erkek, taşralı, kentli, erkek, başarılı, işsiz, erkek, uyumlu, asabi, erkek, okumuş, ilkokul terk, erkek, bizim oralı, yabancı, erkek, akraba, komşumuz, erkek.”
İyi okumalar diliyoruz.