Leigh Montville - Muhammed Ali Amerika'ya Karşı 1966-1971 - Kitapozet

Leigh Montville – Muhammed Ali Amerika’ya Karşı 1966-1971

Muhammed Ali’nin Hayat Hikayesi

Bu yazımızda tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen kariyeri boyunca yaptığı yüzlerce maçtan sadece beş tanesini kaybeden Amerikalı boksör Muhammed Ali hakkında yeni çıkan bir kitabı tanıtacağız. Muhammet Ali kimdir, Muhammet Ali’nin yaşamı, kısaca Muhammet Ali’nin hayat hikayesini anlatacağız.

Amerikan spor dünyasında efsane olmuş kişilikler üzerine yazdığı biyografik kitaplarla tanınan gazeteci Leigh Montville‘in Muhammed Ali Amerika’ya Karşı 1966-1971 isimli çalışması Alfa Yayınları’ndan çıktı. Kitabı dilimize Tevabil Alkaç çevirmiş.

Muhammet Ali ve Türkiye

Muhammed Ali için çok fazla söze gerek yok. Özellikle 1960’larda, 1970’lerde çocukluk ilk gençlik yıllarını yaşayan her genç için bir idol idi. Saat farkı sebebiyle televizyonda genellikle sabaha karşı yayınlanan boks maçlarını izlemek için herhalde bütün Türkiye’de tüm aile bireyleri uyanır, çaylar demlenir, atıştırmalıklar alınır, ekranın karşısına sıralanır idi. O kazandığında biz de kazanmış gibi sevinir, kaybettiğinde ise üzülürdük. Hasılı herkesi, hepimizi temsil ediyordu Muhammed Ali. Bu hissiyatın gerisinde Muhammed Ali’nin ringlerde fırtına gibi esen genç, başarılı ve yakışıklı bir boksör olmasından çok daha fazlası vardı. En başta ırkçılığa maruz kalan siyahların önde gelen sözcülerinden biriydi. Hatta köle ismi olduğu için Cassius Clay’i reddetmiş, müslüman olup Muhammed Ali ismini almıştı.

Muhammed Ali cesurdu. Ağzına geleni söylemekten hiç bir zaman geri durmuyordu. Zeki ve esprili idi. Hasımlarını hem ringde hem ringin dışında madara etmekte mahir idi. 1960’ların ikinci yarısına gelindiğinde bu ikonik karakter Amerika Birleşik Devletleri’ne de meydan okudu. Vietnam Savaşı’nın bütün şiddetiyle sürdüğü bir dönemde kendisine yapılan askerlik çağrısını kabul etmedi. Dini ve vicdani nedenlerle orduya katılmayı reddetti. Binlerce kilometre uzaktaki bir ülkedeki insanlarla Vietnamlılarla hiçbir sorunu olmadığını, asıl sorunun Amerika’daki beyazlar olduğunu söyledi. Sisteme karşı büyük bir kavga başlattı. Vicdani ret hareketinin sembolik ismi oldu.

Yaşar Kemal’in hayatını ve eserlerini okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.

Bu durum Amerika Birleşik Devletler yönetimi tarafından kolayca sineye çekilecek bir şey değildi. Nitekim renklerdeki başarısının üstü bir kalemle çizildi. Beş yıl hapis ve onbin dolar para cezasına çarptırıldı. Lisansı ve pasaportu elinden alındı. Bokstan men edildi. Sonrası yıllar süren bir hukuk mücadelesi. 1970 yılında temyiz mahkemesinde davayı kazanıp yeniden ringlere döndü.

İşte bütün bu mücadelenin hikayesi New York Times’ın en çok satan yazarı Leigh Montville‘in kaleminden Muhammed Ali Amerika’ya Karşı isimli kitapta ayrıntılarıyla anlatılıyor.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com