Klasik edebiyat eserleri üzerine uzman bir İtalyan olan Nuccio Ordine’nin “Hayat Boyu Klasikler” isimli kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı. Kitabı dilimize Leyla Tonguç Basmacı çevirmiş. Belirttiğimiz gibi Nuccio Ordine’nin uzmanlık alanı Klasikler ve kendisi İtalya ve Fransa’da 4 adet klasik dizinin editörlüğünü yürütüyor. 15 yıldır Üniversitede Klasikler üzerine ders veriyor “Corriera Della Sera” gazetesinin haftalık ekinde bu konuda bir köşesi var. Ordine’nin meselesi “Klasikler nedir, Ne işe yarar, Neden onları okumamız gerekir” sorular üzerine düşünmek ve düşündürmek.
Kitabının arka kapağında şöyle denilmiş; Nuccio Ordine’nin Borges’in izinden giderek bizi dünya edebiyatının en güzel sayfalarından bazılarını okumaya, zaten okuduysak da tekrar okumaya ve bu mütevazı gururu paylaşmaya davet ediyor. Kısa mı aydınlatıcı bir metnin okullarında merak uyandırarak onları eserin tamamını okumaya teşvik edeceğine inanan Nuccio Ordine klasik eserler için mücadele etmeye devam ediyor. Peki Ordine hangi klasik yazarlara başvurmuş kitabında? Bir kaç örnekle yetinelim. Balzac, Borges, Cervantis, Dickens, Marquez, Gothe, Nazım Hikmet, Hippokrates, Kavafis kitapta örnek metinlerine yer verilen yazarlardan bazıları. Hayat boyu klasiklerin yapısı şöyle. Nuccio Ordine önce örnek bir metin alıntılıyor, ardından o metinden yola çıkarak yazarın dünyaya bakışını, en azından o metin bağlamında hayata dair ne tür sonuçlar çıkarabileceğimizi tartışıyor.
Meraklısı için son derece ilginç bir kitap belirtmeden geçmeyelim. Kitabın kapağında tam da Ordu ilinin mesele ettiği mevzuya uygun bir Borges alıntısı var ve şöyle diyor üstad: “Başkaları yazdıkları sayfalarla öğünebilirler. Ben okuduklarımla gurur duyuyorum”
İyi Okumalar Diliyoruz.