İtalyan yazar “Domenico Starnone“nin “Bağlar” isimli romanı Yüz Kitap’tan çıktı. Kitabı dilimize Meryem Mine Çilingiroğlu çevirmiş. Domenico Starnone kimdir diye merak edenlere yazarımızı kısaca tanıtalım. Domenico Starnone 1943 yılında İtalya’nın Napoli şehrinde doğmuş. Edebiyat öğretmenliği yapmış. Başlangıçta gazetelere ve mizah dergilerine izlenimler, hikayeler yazmış. Filme çekilmiş senaryoları da bulunmakta Domenico Starnone’nin. Via Gemito adlı romanıyla İtalya’nın en prestijli edebiyat ödülü Strega’yı kazanmış.
Bağlar yazarın Türkçe’de yayımlanan ilk kitabı. Roman üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm 12 yıllık eşi Aldo’nun başka bir kadın için onu terk etmesi üzerine iki çocuğu ile tek başına kalan Vanda’nın 1974’te yazdığı mektubu ile başlıyor. Ve başka mektuplarla devam ediyor. Bütün o mektuplar aynı zamanda bir ilişkinin ve terk edilişin hikayesi olarak da okunabilir. İkinci bölüm 40 yıl sonra 2014 yılında geçiyor. Vanda ve Aldo artık yaşlı bir çifttir. Belli ki Aldo bir zaman sonra eve dönmüştür. Bu defa hikayeyi Aldo’nun bakış açısından dinliyoruz. Tabi ilk bölümde Vanda’nın mektupları ile oluşan kanaatlerimiz değişmeye başlıyor. Üçüncü ve son bölümde ise söz sırası çocuklarda. Tahmin edeceğiniz üzere onların hikayesi de ilk iki bölümde anlatılanları yeniden sorgulamayı gerektiriyor.
The New Yorker’da kitap hakkında katman katman ustalıkla inşa edilmiş bilmece gibi bir roman değerlendirmesi yapılmış. Hürriyet Kitapsanat’da Ömer Türkeş de şöyle diyor. Aile kavramının çok önemli sayıldığı kültürlerde, bireyi özgürlükten alıkoyan bağlardan söz ediyor Starnone. İhanete uğramış bir evlilikten yola çıkarak evlilik krizini tartışmıyor. Bireyin kendini gerçekleştirme hayallerini başarısızlığa uğratan evlilik kurumunu ayakta tutan bağların dinamiklerini sergiliyor. Kocalara ve eşlere, babalara ve annelere, en önemlisi de çocuklara toplumun ürettiği rolleri, Aldo’nun evden uzaklaşması ya da Vanda’nın evliliği ayakta tutma mücadelesi üzerinden hayatın anlamı da sorgulanıyor.
İyi okumalar diliyoruz.