Kimi zaman beni alaya alarak şöyle derler. Sevinç, öfke, nefret haykırışları olmayan bir dünya mı istiyorsunuz? Evet tam olarak isteğim budur diye yanıtlıyorum. Artık gezegende bağırmak özellikle de acı haykırışlar için bir neden olmasın istiyorum. Alçak sesleri, ince heyecanları, zarif serzenişleri seviyorum.
Bu satırlar “Elena Ferrante“ye ait. Evet yazdığı bir denemeden bir kaç satır. O denemelerin tamamı Everest Yayınları‘ndan “Tesadüfi Buluşlar” adıyla yayımlandı. Denemeleri dilimize Eren Yücesan Cendey çevirmiş. Tesadüfi Buluşlar’ın özetine geçmeden önce Elena Ferrante kimdir kısaca tanıyalım. Elena Ferrante müstear bir isim yani yazarın gerçek ismi ve kimliği bilinmiyor. Üstelik yirmiden fazla dile çevrilmiş romanlarına rağmen. Bunlardan en ilgi göreni Napoli Romanları adı altında yayınlanan dört ciltlik külliyat. Nedir bu dört cilt, Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım, Yeni Soyadının Hikayesi, Terk Edenler ve Kalanlar ve son cilt Kayıp Kız’ın Hikayesi.
Tesadüfi Buluşlar’ın Özeti:
Bu romanların yazarının New York Times’ın günümüzün en büyük yazarlarından diye nitelediği Elena Ferrante’nin ilk aşktan iklim krizine, kadınlar arasındaki düşmanlıktan romanların filme uyarlanmasına, yazma gereksiniminden kazanmanın ve kaybetmenin ne anlama geldiğine kadar geniş bir çerçevede kaleme aldığı denemeleri merak ediyorsanız Tesadüfi Buluşları okuyabilirsiniz.
Tanıtım Yazısı:
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer verilmiş. “… Tesadüfi Buluşlar, aralarında tüm dünyada çok okunan Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’ın da bulunduğu birçok romanın yazarı Elena Ferrante’nin bir yıl boyunca The Guardian için kaleme aldığı yazılardan oluşuyor. Uzun bir sohbeti andıran bu yazılar ilk aşktan iklim krizine, kadınlar arasındaki düşmanlıktan romanların filme uyarlanmasına kadar geniş bir çerçeveye sahip.
“Roman yazarı rolümün içinde kalarak yazdım ve gerçekten yüreğimde önemli yeri olan sorunlarla yüzleştim, eğer arzum ve zamanım olursa bu konuları roman biçiminde geliştirmek isterim,” diye son veriyor Ferrante bu farklı yazarlık serüvenine. Yani bu metinlerde tüm dünyada çok sevilen ve New York Times’ın “günümüzün en büyük yazarlarından” diye nitelediği bir yazarın düşüncelerini, zihnini en fazla meşgul eden konuları ve olası romanlarının tohumlarını buluyoruz. Ferrante okurlarının ve deneme severlerin çok keyif alacakları bu yazıları Andrea Ucini’nin zekâ dolu, esprili illüstrasyonlarının ve Ferrante’nin önsözünün yer aldığı özel bir baskıyla sunuyoruz.
İyi okumalar diliyoruz.