Editörlüğünü “Fırat Mollaer“in yaptığı “Fanon’un Hayaletleri” isimli derleme İthaki Yayınları’ndan çıktı. Kitabın alt başlığı “Fanon’la Konuşmayı Sürdürmek” Derlemede 11 yazarın Fanon ve düşünce üzerine değerlendirmeleri var. Tabii bu noktada ilk soru Frantz Fanon kim ve neden önemli.
Frantz Fanon 20. yüzyılın önemli düşünürlerinden. Sömürgecilik ve kolonyalizme karşı tavrı ile bu konuda yaptığı önemli çalışmalar ile tanınıyor. Fanon 1925 yılında Fransa’nın denizaşırı sömürgelerinden Martinic’de yani Karayipler’de doğmuş. Daha küçük yaşta sömürgeciliğin ahlaksız yüzüne tanık olmuş. Tıp ve psikiyatri eğitimi alanı Fanon uzmanlığını kolonyalizmin psiko-patolojisi üzerine yaptığı çalışmalara yansıtmış bir düşünür. Fanon’u uluslararası alanda büyük ölçüde öne çıkaran yanı Cezayir’in Fransa’ya karşı yürüttüğü bağımsızlık savaşına verdiği düşünsel ve fiili katkı. 1961 senesinde Washington’da hayatını kaybeden Frantz Fanon’un Türkçe’de yayınlanan kitaplarını da hatırlayalım. Yeryüzünün Lanetlileri, Siyah Deri Beyaz Maskeler, Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nın Anatomisi.
Burada sözünü ettiğimiz Fanon’un Hayaletleri işte bu önemli düşünür üzerine 11 makaleyi bir araya getiriyor. Kitabın editörlüğünü yapan Fırat Mollaer kitabı oluşturan makalelerin ana fikri Fanon düşüncesindeki eleştirel potansiyelleri ortaya koymak biçiminde ifade edilebilir diyor önsözde Ve ekliyor kuşkusuz katkı yapan her yazar farklı temalar ve yaklaşımlarla çalışıyor ama bir bütün olarak kitabın Fanon’u eleştirel bir kuramın öncüsü olarak yorumladığını söylersek yanlış yapmış olmayız diyor Fırat Mollaer.
İyi okumalar diliyoruz.