“Küçük Adam Ne Oldu Sana” “Herkes Tek Başına Ölür” “Kurtlar Sofrasında” gibi romanlarından tanıdığımız 20. yüzyıl Alman edebiyatının en önemli isimlerinden “Hans Fallada“nın öyküleri “Kambur” adıyla Everest Yayınları’ndan çıktı. Türkiye’de ilk kez yayınlanan öyküleri dilimize Ahmet Arpad çevirmiş. Sözünü ettiğimiz öyküler aslında bir yakın zaman keşfi. Zira Hans Fallada’nın çeşitli gazetelerde ve dergilerde yayınlamış olduğu hikayeler ve öyküler yıllar geçtikçe arşivlere gömülmüş. Ta ki 2017 yılında yapılan bir araştırmaya kadar. Öykülere yazarın biyografisi üzerine yapılan bir çalışma sırasında rastlanmış.
Hans Fallada 1893 doğumlu ve gerçek adı Rudolf Wilhelm Fredrick Fitzell. Yani tam bir Alman ismi. Ancak o 1920’de yayınlanan ilk romanından başlayarak Hans Fallada adını kullanmış. Hans Fallada şanssız bir çocukluk ve ilk gençlik yaşamış, ağır hastalıklarla boğuşmuş, o sıralar aldığı ağrı kesiciler bağımlılık yapmış ve bu zaaf ömrü boyunca yakasını bırakmamış. Birkaç kez intihara teşebbüs etmiş. 1935 yılında Nazilerin tehlikeli yazarlar listesine giren Fallada bir dönem akıl hastanesine kapatılmış. Savaştan sonra en popüler kitaplarından biri olan “Herkes Tek Başına Ölür”ü yazmış ve 1947’de tam da dediği gibi tek başına ölmüş.
Hans Fallada “Kambur” da 1920-1940 dönemi Almanyasının profilini çiziyor. Yoksulluk ve baskı altında yaşayan bir toplumun ayakta kalma çabası. Kırda, kentte, gözlerden uzak taşrada, hayata tutunmaya çalışan küçük insanların hikayeleri yer alıyor “Kambur”da. Fallada’nın zor geçen gençlik yıllarının izlerini taşıyan bu 24 öykü son derece yalın bir anlatımla kaleme alınmış. Büyük yazar Hermann Hesse, Fallada için “Bu kadar gerçekçi, bu kadar dürüstçe, hayata bu kadar yakın yazdığı için övgüyü hak ediyor” demiş.
İyi okumalar diliyoruz.