Honore De Balzac - Çalışanın Fizyolojisi - Tubizu.com

Honore De Balzac – Çalışanın Fizyolojisi

Sadece Fransız edebiyatının değil dünya edebiyatının da köşe taşı diye tanımlayacağız yazarlarından “Honore De Balzac“ın “Çalışanın Fizyolojisi” isimli eseri Vakıfbank Kültür Yayınları tarafından basıldı. Türkçe olarak ilk kez okurla buluşan kitabı dilimize Münif Sair çevirmiş. Çalışanın Fizyolojisi’nin özetine geçmeden önce Balzac kimdir kısaca tanıyalım.

Honore de Balzac 1799’da Fransa’da doğmuş. Fransız edebiyatının en ünlü isimlerinden biri olan Balzac’ın yüzden fazla eseri bulunmaktadır. İnsanlık Komedisi adlı eserinde bütün eserlerini bir araya getirmiştir. Balzac babasının eğitime verdiği önemden ötürü çok iyi bir eğitim almıştır. Orta öğreniminin ardından hukuk okumuş ve kısa bir süre avukatlık yapmıştır. Sol eğilimli bir akım olan Saint Simon Akımı’nın etkisinde kalan Balzac, düşüncelerinin uyuşmaması sebebiyle bir süre sonra koyu liberal olan babası ve ailesinden uzaklaşmıştır. Balzac’ın ilk yazarlık deneyimi Cromwell isimli tiyatro oyunudur. Balzac’ın romanlarında genelde kadınları ana karakter yapmış ve evlilik kurumunu eleştirmiştir. 1835’de satın aldığı gazeteyi sevdiği kadını kaybettikten sonra batırmıştır. Roman türünün realizm ve doğalcılık akımının yaratıcısı olarak görülen Balzac 1850’de bronşitten ölmüştür.

Başlıca eserleri: Manyak Kurba, Köylü İsyanı, Tours Papazı, Eugenie Grandet, Goriot Baba, Bette Abla, Otuz Yaşındaki Kadın, Vandetta, Tılsımlı Deri, Tefeci Gobseck, Kırmızı Han, Terör Devrinde,Köy Hekimi, Bilinmeyen Şaheser, Lois Lambert, Albay Chabert, Bir Havva Kızı, Onüçlerin Romanı, Mutlak Peşinde, Altın Gözlü Kız, Kibar Fahişelerin İhtişam ve Sefaleti, Kibar Fahişeler, Kötü Kadınların Parlayış Düşüşü, Vadideki Zambak, Sönmüş Hayaller, Nucingen Bankası, Köy Papazı, Cesar Birotteau, Ursula Mirouet, Karanlık Bir İş, Esrarlı Bir Vaka, İki Gelinin Hatıraları, Modeste Mignon, Köylüler, Çalışanın Fizyolojisi

Çalışanın Fizyolojisi’nin Özeti:

Çalışanın Fizyolojisi, 19’uncu yüzyılda gelişmeye başlayan modern şehir yaşamının özgün bir alanını konu ediyor. Bürokrasi ve onun çarklarının nasıl işlediğini. Bildiğiniz üzere modernleşme konusu Honore De Balzac’ın eserlerinde önemli yer tutan konulardan biri. Hata evvelce okuyanlar hatırlayacaktır. Balzac’ın “Zarif Bir Yaşam Üzerine” isimli kitabında da moda meselesini mizahi bir dille ele alıyor idi.

Honore De Balzac 1841 yılında yayınlanan Çalışanın Fizyolojisi’nde edebi dehası ve kurgu ustalığı ile bizi Paris’te bir ofis hayatına götürüyor. Yazarın diğer eserlerinde gördüğümüz bize aşina gelen suretler, hikayeler ve anlatım dili bir kez daha karşımıza çıkıyor. Ama bu seferki biraz daha farklı. Boğucu ve stresli ofis ortamındaki beyaz yakalılar arasında geçiyor hikaye. Eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü bir dille yazılmış olan Çalışanın Fizyolojisi’nde Balzac bürokratik işleyişi ve şehirdeki küçük burjuvaların mutsuzluğunu hicvederken taşranın cazip duasını ve anlatmadan geçmiyor.

Evet içinde yaşadığımız kapitalizmin ortaya çıkışı ve gelişme sürecini tarihi, ekonomi, politik ve benzeri kitaplardan öğrenebilirsiniz ama Balzac gibi dönemin büyük yazarlarının anlatısı çok daha canlı ve renkli tasvirlerle bütün o soyutlamaları ete kemiğe büründürüyor.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com