Fransız edebiyatının en ünlü isimlerinden “Balzac“ın “Goriot Baba” isimli eseri Can Yayınları’ndan yeni bir baskı yaptı. Kitabı dilimize Tahsin Yücel çevirmiş. Goriot Baba’nın özetine geçmeden önce Balzac kimdir kısaca tanıyalım. Honore de Balzac 1799’da Fransa’da doğmuş. Fransız edebiyatının en ünlü isimlerinden biri olan Balzac’ın yüzden fazla eseri bulunmaktadır. İnsanlık Komedisi adlı eserinde bütün eserlerini bir araya getirmiştir.
Balzac babasının eğitime verdiği önemden ötürü çok iyi bir eğitim almıştır. Orta öğreniminin ardından hukuk okumuş ve kısa bir süre avukatlık yapmıştır. Sol eğilimli bir akım olan Saint Simon Akımı’nın etkisinde kalan Balzac, düşüncelerinin uyuşmaması sebebiyle bir süre sonra koyu liberal olan babası ve ailesinden uzaklaşmıştır. Balzac’ın ilk yazarlık deneyimi Cromwell isimli tiyatro oyunudur. Balzac’ın romanlarında genelde kadınları ana karakter yapmış ve evlilik kurumunu eleştirmiştir. 1835’de satın aldığı gazeteyi sevdiği kadını kaybettikten sonra batırmıştır. Roman türünün realizm ve doğalcılık akımının yaratıcısı olarak görülen Balzac 1850’de bronşitten ölmüştür.
Başlıca eserleri: Manyak Kurba, Köylü İsyanı, Tours Papazı, Eugenie Grandet, Goriot Baba, Bette Abla, Otuz Yaşındaki Kadın, Vandetta, Tılsımlı Deri, Tefeci Gobseck, Kırmızı Han, Terör Devrinde,Köy Hekimi, Bilinmeyen Şaheser, Lois Lambert, Albay Chabert, Bir Havva Kızı, Onüçlerin Romanı, Mutlak Peşinde, Altın Gözlü Kız, Kibar Fahişelerin İhtişam ve Sefaleti, Kibar Fahişeler, Kötü Kadınların Parlayış Düşüşü, Vadideki Zambak, Sönmüş Hayaller, Nucingen Bankası, Köy Papazı, Cesar Birotteau, Ursula Mirouet, Karanlık Bir İş, Esrarlı Bir Vaka, İki Gelinin Hatıraları, Modeste Mignon, Köylüler, Çalışanın Fizyolojisi
Goriot Baba’nın Özeti:
Goriot Baba kitabının özetine gelirsek, kitapta ana karakter Goriot Baba. Goriot Baba Paris’te yaşayan bir şehriye işçisi. İşini ustalıkla yapması ve yaptığı güzel girişimler ile aldığı doğru kararlar sayesinde şehriye işinden çok ciddi para kazanmayı başarıyor ve oldukça zengin bir insan oluyor. Bu arada Goriot Baba’nın eşi ölmüş ve Anastasie de Restaud ile Delphine de Nucingen isminde iki tane kızı bulunmakta. Goriot Baba kızlarını mevki sahibi insanlarla evlendiriyor. Her birine de düğün hediyesi olarak o dönem için çok yüksek bir para olan 200 bin frank hediye ediyor. Fakat sonrasında kızlarının bitmek bilmeyen istekleri üzerine elinde kalan ne var ne yoksa kızlarına veriyor ve evsiz barksız kalıyor. Paris’in ara sokaklarından birisinde Madam Vauquer isimli bir kadın tarafından işletilen bir pansiyona taşınıyor ve günden güne o pansiyondaki hayat şartları da kötüleşiyor.
Goriot Baba’da diğer önemli karakterler bu pansiyonda yaşayan kişiler. Bunlardan en önemlisi Eugene de Rastignac. Rastignac Paris’e Fransa’nın fakir bir köyünden gelmiş, kıt kanaat şartlarda yaşayan, gözü yükseklerde olan bir hukuk öğrencisi. Goriot Baba’nın kaldığı pansiyondaki en yakın arkadaşı Rastignac Paris’teki yüksek zümrenin ve Goriot Baba’nın kızlarının da takıldığı çevrelere bir şekilde girmeyi başararak Goriot Baba’nın kızları hakkında iyi haberler almasını sağlıyor. Kızlarının aslında büyük bir ihtişamın içerisinde ne kadar sefil bir hayat sürdüklerini görüyor. Fakat bunu Goriot Baba’ya filtreleyerek anlatıyor. Kızlarını Goriot Baba’yla görüştürmeye çalışıyor fakat bu konuda pek bir yol alamıyor. Kızların ikisi de yaşadıkları şartlardan memnun değil. Her ne kadar çok zengin olsalar da aslında mutsuzlar. İkisinin de eşleriyle ciddi sıkıntıları var. Roman 19’uncu yüzyılın ilk yarısında Paris’te yaşanan ihtişamın içindeki kokuşmuşluk aslında çok net bir betimlemesi. Honore De Balzac hayranlarının severek okuyacağı bir kitap Goriot Baba.
İyi okumalar diliyoruz.
Yabancı kitapların çevirilerinde çevirmen gerçekten çok önemli. Tahsin Yücel çeviriyi güzel yapmış. Başka yayınevlerinin de bastığı Goriot Baba kitapları var. Bir tanesi bir kaç yıl önce okumuştum. Ama bu çeviri diğerlerinden farklı. Goriot Baba zaten bir dünya klasiği. Kızları ile aralarındaki dram çoğu babanın ileriki yaşlarda yaşayabileceği türden. Tavsiye ederim kitabı.