Hüseyin Rahmi Gürpınar - Hazan Bülbülü - Kitapozet.Net

Hüseyin Rahmi Gürpınar – Hazan Bülbülü

Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan “Hüseyin Rahmi Gürpınar“ın “Hazan Bülbülü” isimli eseri İş Bankası Kültür Yayınları’nın Türk Edebiyat Klasikleri dizisinden yeni bir baskı yaptı. Hazan Bülbülü’nün özetine geçmeden önce Hüseyin Rahmi Gürpınar kimdir kısaca tanıtalım. Hüseyin Rahmi Gürpınar, 1864 yılında İstanbul’da doğmuş. Hünkar yaveri Mehmet Said Paşa’nın oğlu. Üç yaşında annesini kaybeden Hüseyin Rahmi, Girit’te görev yapan babasının yanına gönderilmiş. İlkokula burada başlamış ama babasının ikinci evliliğinin üzerine 6 yaşında tekrar İstanbul’a gönderilmiş ve anneannesinin yanında kalmış. 1878 yılında Mekteb-i Mülkiye’yi giren Hüseyin Rahmi, okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçirince öğrenimini yarıda bırakmış. Kısa bir süre memurluk yapan Gürpınar, bir zaman sonra hayatını kalemiyle kazanmaya çalışmış. Yazarlık, gazetecilik, tercümanlık yapmış. TBMM’de 5’inci ve 6’ncı dönemlerde Kütahya ilinden milletvekili seçilen Hüseyin Rahmi, yaşamının son 30 yılını Heybeliada’daki babadan kalma köşkte geçirmiş. 8 Mart 1944 tarihinde hayatını kaybetmiş ve oraya defnedilmiş.

Hüseyin Rahmi Gürpınar bir İstanbul yazarıdır. Eserlerinde Anadolu neredeyse hiç yoktur. İstanbul halkının gündelik hayatına, dertlerine, geçimsizliklerine, batıl inançlarına odaklanır, bütün bunları mutlaka mizahla yoğurur. Çok iyi bir diyalog yazarıdır. Romanlarındaki tipler toplumsal konumlarına ziyadesiyle uygun ve yöresel şişeleriyle konuşur. Sade bir dille yazan Hüseyin Rahmi, sokağı edebiyata getiren sanatçı olarak da bilinir.

Başlıca eserleri: Şık, İffet, Mutallâka, Mürebbiye, Bir Muadele-i Sevda, Metres, Tesadüf, Şıpsevdi, Nimetşinas, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Gulyabani, Cadı, Sevda Peşinde, Hayattan Sayfalar, Hakka Sığındık, Toraman, Son Arzu, Tebessüm-i Elem, Cehennemlik, Efsuncu Baba, Meyhanede Hanımlar, Ben Deli miyim, Tutuşmuş Gönüller, Billur Kalp, Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu, Mezarından Kalkan Şehit, Kokotlar Mektebi, Şeytan İşi, Utanmaz Adam, Eşkıya İninde, Kesik Baş, Gönül Bir Yel Değirmenidir Sevda Öğütür, Ölüm Bir Kurtuluş mudur, Dirilen İskelet, Dünyanın Mihveri Para mı Kadın mı, Deli Filozof, Kaderin Cilvesi, İnsanlar Maymun muydu, Can Pazarı, Ölüler Yaşıyor mu, Namuslu Kokotlar, Kadınlar Vaizi, Namusla Açlık Meselesi, Katil Bûse, İki Hödüğün Seyahati, Tünelden İlk Çıkış, Gönül Ticareti, Melek Sanmıştım Şeytanı, Eti Senin Kemiği Benim, Hazan Bülbülü, Kadın Erkekleşince, Tokuşan Kafalar, İki Damla Yaş, Gülbahar Hanım, Cadı Çarpıyor, Şekavet-i Edebiye Tartışmaları, Sanat ve Edebiyat.

Hazan Bülbülü’nün Özeti:

Hüseyin Rahmi Gürpınar kendi ifadesiyle Hazan Bülbülü’nü sahneye koymaktan ziyade roman gibi okunacak bir oyun olması için yazmış. Hazan Bülbülü’nün konusu ise birbirine geçmiş ilişkilerin eski İstanbul’daki köşk yaşamı dekorunda sergilendiği, yetmişli yaşlarına gelmiş hastalıklarla boğuşan bir adam ve onun genç ve güzel karısının çetrefilli hayatı. Yaşlı adam yani Rafi Efendi gençliğinde sevip de kavuşamadığı sevgilisine çok benzeyen ve kendinden çok küçük olan Şahende Hanım’la evlenmiştir. Hayatının son zamanlarında mutlu, mesut ve huzurlu olmayı uman yaşlı adam kızı ve damadının hayatına daha fazla girmesi ile kendini beklenmedik olayların içinde bulur. Bunların üstüne bir de Şahende Hanım’ın eski sevgilisinin ortaya çıkması evdeki ilişki yumağını içinden çıkılmaz bir hale dönüştürür.

Hazan Bülbülü’nü okurken sanki o dönemi yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Eser okurken eğlendiriyor ve okuyucuyu içine çekiyor.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com