Yunan yazar”Nikos Kazancakis“in ünlü romanı “Zorba” Can Yayınları’ndan yeni bir baskı yaptı. Kitabı dilimize Yunanca aslından Ahmet Angın çevirmiş. Zorba’nın özetine geçmeden önce Nikos Kazancakis kimdir kısaca tanıtalım. Nikos Kazancakis 1883 yılında Girit Heraklion’da doğmuş. Atina’da hukuk eğitimi görmüş. Bu alanda doktora da yapmış. 1957 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘nü bir oy farkla kaybetmiş. Kazancakis 1957 yılında öldüğünde doğduğu şehir Heraklion’un kale burçlarının altına gömülmüş ve mezar taşına da “Hiçbir şey uymuyorum, Hiçbir şeyden de korkmuyorum, Özgürüm” sözleri yazılmış.
Goethe ve Dante’nin eserlerini Yunanca’ya kazandıran Nikos Kazancakis’in Türkçe’ye çevrilen eserlerinden bazıları Kaptan Mihalis, El Greco’ya Mektuplar, Kardeş Kavgası, Günaha Son Çağrı, Yeniden Çarmıha Gerilen İsa ve İspanya Yaşasın Ölüm.
Zorba’nın Özeti:
Nikos Kazancakis’in en çok sevilen ve okunan başyapıtı Zorba aynı zamanda ona uluslararası şöhreti getiren eseri. Roman, Girit’e gelen bir İngiliz’in hayatına giren, onu derinden etkileyen Alexis Zorba’nın hikayesi. Zorba, soğuk ve mesafeli İngiliz’e zapt edilemez bir yaşam sevinci aşılar, Akdeniz’e özgü bir aydınlanma yolunu açar. Edebiyatın simgeleşmiş ve ölümsüz yüzleşmiş karakterlerinden biri olan Alexis Zorba, Nikos Kazancakis’in kitaba yazdığı önsözden de anlıyoruz ki gerçekten yaşamış dahası Kazancakis’i de derinden etkilemiş Giritli bir emekçi. Hayatta tanıdığım en rahat ruh, en sağlam vücut, en özgür haykırış onundu diye anlatıyor Nikos Kazancakis kahramanı Zorba’yı. Bir çokları Zorba’nın 1964 yılında çekilen sinema uyarlamasını da hatırlayacaktır.
Michael Cacoyannis’in yönettiği Zorba Le Grec isimli filmde Anthony Quinn Alexis Zorba’yı muhteşem bir oyunculukla canlandırmıştı. Filmin diğer önemli rollerini de Alan Bates ve İrene Papas üstlenmişti. Zorba’nın sahilde sirtaki oynamayı öğrettiği sahne ve filme eşlik eden Theodorakis müziği bir çok neslin hafızasından silinmedi.
İyi okumalar diliyoruz.