Yukio Mişima - Aşka Susamış 'ın Özeti - Tubizu

Yukio Mişima – Aşka Susamış

Can Yayınları, geçtiğimiz günlerde fazlasıyla şahsına münhasır Japon edebiyatçı “Yukio Mişima“nın “Aşka Susamış” isimli romanını yayımladı. Kitabı Türkçe’ye Volkan Erdemir çevirmiş. Aşka Susamış’ın özetine geçmeden önce Yukio Mişima kimdir kısaca tanıyalım.

Yukio Mişima kimdir

Hayatı en az romanları kadar dramatik olan Yukio Mişima 1925 doğumlu. Çocukluğunu bir samuray ailesinden gelen büyük annesinin yanında geçirir. Aile aristokrat gelenekleri ısrarla sürdürmektedir. Böyle bir kültürün içinde çocukluğunu yaşayan Yukio Mişima ergenlik döneminde anne ve babasının yanına döner. Bu defa babasının askeri disiplini altında bir hayat sürer. Hal böyle olunca ailesinden içselleştirdiği ideolojik bakışla Yukio Mişima, Japonya’nın modernleşmesi ve geleneksel değerlerinden uzaklaşmasına karşı tepkidir. Samuray değerlerini savunmaktadır. Aşırı milliyetçi örgüt Tate Noi Kai’nin yani Kalkan Cemiyeti’nin başkanlığını yürütür.

1946’dan sonraki yıllarda siyasi faaliyetlerinin yanı sıra edebiyatla uğraşmaya başlar. Henüz 24 yaşındayken yayımlanan Bir Maskenin İtirafları isimli kitabı ile büyük şöhret kazanır. İyi ve müthiş üretken bir yazardır Mişima. Romanları dışında kısa hikayeler, denemeler, tiyatro oyunları da yazar. 1963, 1964, 1965 yıllarında Nobel Edebiyat Ödülü‘ne adaydır ancak kazanamaz. Başta Mişima’nın hayatının romanlarından bile daha dramatik olduğunu söylemiştik. Aslında ölümü desek daha doğru. Şöyle ki 25 Kasım 1970’te Mişima liderliğini yaptığı Tate Noi Kai üyelerinden üçü ile birlikte askeri bir kampı basıp komutanı rehin alır. İmparatorluğun haklarının yeniden tesis edilmesi için hazırladıkları manifestoyu ve taleplerini okur.

Ardından da seppuku yaparak yani bir kılıçla kendi karnını deşerek intihar eder. Bilirsiniz bu yöntem geleneksel Japon intihar biçimidir. Yukio Mişima’nın intiharına son noktayı başını bir samuray kılıcıyla kesen örgüt üyesi arkadaşı koyar. Bu eylem Yukio Mişima tarafından bir yıl önceden tasarlanmış ve gerekli hazırlıklar kendi ölümünden sonraki dönemi kapsayacak şekilde yapılmış. Söz gelimi eylemden sonra yargılanacak arkadaşlarının ihtiyaçları için bir bütçe ayırmış.

Yukio Mişima’nın çok sayıda kitabı Türkçeye çevrildi. Bazılarını sayalım. Bir Maskenin İtirafları, Bahar Karları, Kaçak Atlar, Meleğin Yürüyüşü, Yaz Ortasında Ölüm, Dalgaların Sesi, Altın Köşk Tapınağı ve tabi bugünü sözünü ettiğimiz Aşka Susamış.

Yukio Mişima
Yukio Mişima

Aşka Susamış’ın Özeti

Aşka Susamış, Yukio Mişima’nın ilk romanı olan Bir Maskenin İtirafları’ndan sonra yayımladığı ikinci romanı. Etsuko pek dışarı ile ilişkisi olmayan tabiri caizse dört duvar arasında hayat süren bir kadındır. Kocasının ise gözü hep dışarlarda olmuştur. Bir gün Etsuko’nun kocası tifodan ölür ve Etsuko genç yaşında dul kalır. Kocasının ölümü ile kendini kayın pederinin evinde bulan Etsuko yaşlı kayın pederinin aşırı ilgisinden son derece rahatsız olmakta ancak buna mecburen boyun eğmektedir. Zamanla evin hizmetçisi Saburo’ya aşık olan Etsuko’nun artık tek tesellisi Saburo’ya olan sevgisidir. Saburo’dan sevgisine karşılık görmek için yaptıkları Etsuko’nun felaketini hazırlayacaktır. Romanın arka kapağında Aşka Susamış yazarın hayatı boyunca kalemine rehberlik etmiş, sapkın ve saplantılı arzuyu ve sarsıcı şiddeti sahneye koyan, okuru yakalayan ve bırakmayan bir eser denilmiş.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com