Amin Maalouf - Çivisi Çıkmış Dünya - Tubizu.com

Amin Maalouf – Çivisi Çıkmış Dünya

Amin Maalouf“un “Çivisi Çıkmış Dünya” isimli kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan yeni bir baskı yaptı. Kitabı dilimize Orçun Türkay çevirmiş. Çivisi Çıkmış Dünya’nın özetine geçmeden önce Amin Maalouf kimdir kısaca tanıtalım.

Amin Maalouf 1949 Beyrut doğumlu. Katolik Arap bir aileye mensup. Babası Rüşdi Maalouf yazar, öğretmen ve gazeteci. Amin Maalouf eğitimini Beyrut’taki Fransız okullarında tamamlamış ve yine bu şehirde bulunan Fransız Üniversitesi’nde sosyoloji ve ekonomi eğitimi görmüş. Üniversite eğitimi sonrasında yerel Beyrut gazetelerinde yazarlık ve yöneticilik yapmaya başlayan Amin Maalouf, bu görevi esnasında Hindistan, Bangladeş, Somali, Kenya, Etiyopya, Yemen ve Cezayir gibi pek çok ülkeye gitme ve buralarda gözlem yapma fırsatı bulmuş. Nitekim o dönemdeki yazılarında genellikle buralardaki savaş ve etnik çatışmaları konu almış, çözüm yollarına kafa yormuş. 1975’te Lübnan İç Savaşı başlayınca Maalouf ailesiyle birlikte Fransa’ya mülteci olarak yerleşmiş.

Amin Maalouf, 1983 yılında yayımladığı ilk kitabı Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri ile uluslararası arenada tanınmış. Kitabı pek çok dile çevrilmiş. Ardından Afrikalı Leo, Semerkand, Işık Bahçeleri ve Beatris’ten Sonra Birinci Yüzyıl, Yüzüncü Ad gelmiş. 1993’te yayımlanan Tanios Kayası ile  Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülü’nü kazanmış. Amin Maalouf 1996’da yazdığı Doğunun Limanları’nın ardından deneme türü eserlere yönelmiş. Ölümcül Kimlikler ve özellikle 2009’da yayımlanan Çivisi Çıkmış Dünya çok ilgi görmüş. Uygarlıkların Batışı Amin Maalouf’un deneme türündeki ikinci eseri.

Çivisi Çıkmış Dünya’nın Özeti:

Çivisi Çıkmış Dünya’nın konusu, şu anki mevcut dünya düzenindeki düzensizlikler, sorunlar ve bunların değerlendirmesi. Doğu-Batı, Amerika – Arap/İslam Alemi, Müslümanlık-Hristiyanlık, Azınlık-Mülteci ve Göçmenlik, Laiklik-Teokrasi gibi pek çok önemli konudaki çözümlemeler ve değerlendirmeler yer alıyor kitapta. Bu değerlendirmeler genel olarak kötümser bir hava oluştursa da ara sıra bu kötümser havayı dağıtmasını da biliyor Amin Maalouf.

Kitapta, günümüz dünyasında sınırların kesin çizgiler ile çizildiği anlatılmakta. Bir zamanlar kullanılan “Ya Bizdensin, Ya da Karşı Taraftan”ın yerine artık “Ya Bizdensin Ya da Ölümden” seviyesine gelmek üzere olduğumuz belirtiliyor. Eleştiri ve hoşgörünün yok olduğu bir dünyaya doğru hızla yol aldığımızdan söz edilmekte. Bundan 1200 yıl önce İslam halifelerinin önünde yapılan tartışmaların bugün ne Arap ülkelerinde ne de Türkiye’de yapılmasının imkansız olduğu ve anında dinsiz damgası yenebileceği belirtiliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve Atatürk ile ilgili ilginç bölümler de yer almakta kitapta.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com