İkna - Jane Austen - Tubizu.com

Jane Austen – İkna

Jane Austen” şüphesiz ki İngiliz edebiyatının önemli figürlerinden birisidir. Yazarın eserleri ülkemizde de bir çok defa basıldı. Özellikle Can Kitabevi yazarın eserlerini bir çok kez okuyucuyla buluşturdu. Bu yazımızda Austen’ın “İkna” isimli eserini tanıtacağız. Eser, Kırmızı Kedi Yayınları tarafından basılmış. Çevirisi ise “Serim As Özdemir”e ait. Eserin özetine geçmeden önce Jane Austen kimdir, eserleri nelerdir kısaca tanıtalım.

Jane Austen kimdir

Jane Austen, 16 Aralık 1775’te İngiltere’nin Hampshire bölgesindeki yer alan Steventon kasabasında dünyaya geldi. Babası, bir rahipti fakat edebiyatla da oldukça ilgiliydi. Annesi ise ev hanımıydı. Jane Austen, ailenin yedinci çocuğuydu. Okula gitmeyip tüm eğitimini evde anne ve babasından aldı. Babasının edebiyata olan ilgisi sebebiyle edebiyatla iç içe büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren yazmaya ilgi duydu.

Austen, 17 yaşında ilk eseri olan “Catherine“ı yazdı, ancak bu eser hiç yayımlanmadı. 20’li yaşlarının başında “Elindeki İş” adlı eserini kaleme aldı, fakat bu da hiç yayımlanmadı. Daha sonra 1811 yılında “Sense and Sensibility” (Akıl ve Tutku) adlı romanıyla edebiyat dünyasına adım attı. Bu romanda yazar olarak “A Lady” takma adını kullanmıştı.

Austen, hayatı boyunca hiç evlenmedi ve hayatının büyük kısmını ailesiyle birlikte geçirdi. 1816 yılında sağlık sorunları baş gösterdi ve 18 Temmuz 1817 tarihinde 41 yaşında hayatını kaybetti. Ölümü, o dönemde ne olduğu bilinmeyenbir hastalık nedeniyle gerçekleşti. Jane Austen’ın, ölümünden sonra eserleri giderek daha fazla popülerlik kazandı, birçok dile çevrildi,  televizyon ve sinema uyarlamaları yapıldı. Eserleri, edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan Jane Austen, İngiliz roman geleneğine önemli katkılarda bulunmuştur.

Austen’ın eserleri genellikle 19. yüzyıldaki İngiliz toplumunu ve sosyal normlarını ele alır. Mizahi bir üslupla yazdığı romanları, sıklıkla aşk, evlilik, toplumsal sınıf ve kadınların statüsü gibi temel konulara odaklanır. “Gurur ve Önyargı”, “Emma”, “Akıl ve Tutku”, “Mansfield Park” ve “Northanger Abbey” gibi eserleri günümüzde dünya klasikleri olarak kabul edilmektedir.

Jane Austen‘ ın eserleri

İkna’ nın özeti

“İkna” ya da orjinal ismiyle “Persuasion” Jane Austen’ın ölümünden sonra 1817’de yayımlanan son romanıdır. Hikaye, Anne Elliot adlı ana karakterin yaşamına odaklanır. Roman, Anne’in gençlik yıllarında aldığı bir kararın, yaşamının ilerleyen dönemlerindeki ilişkilerini ve aşk hayatını nasıl etkilediğini konu alır.

Anne Elliot, Frederick Wentworth isimli genç bir deniz subayı ile büyük bir aşk yaşamıştır. Ancak, ailesinin ve arkadaşlarının telkinleriyle Frederick Wentworth ile evlenmekten vazgeçmiştir. Anne’in ailesi, Wentworth’un sosyal statüsünün yetersiz olduğunu düşünmüş ve bu nedenle evlenmesine onay vermemiştir. Bu kararı verirken Anne, duygularını bastırmış ve ailesinin isteğini yerine getirmiştir.

Roman, yıllar sonra Anne’in, Frederick Wentworth ile tekrar karşılaşması üzerine odaklanır. Wentworth, hala başarılı bir deniz subayıdır ayrıca maddi durumu da oldukça iyidir. Anne ise hala bekardır. Yaşlanmış ve ailesinin maddi sıkıntılarıyla başa çıkmaktadır. Anne ve Wentworth’un yeniden karşılaşması, eski duygularının canlanmasına, yanlış anlamalara ve toplumsal normlara meydan okumaya neden olur.

Roman, özellikle Anne’in düşünce ve duygularına odaklanır. Jane Austen, dönemin sosyal normlarına ve aile baskılarına karşı çıkarak, karakterlerin kendi duygularını ve arzularını yaşamaları gerektiğini vurgular.

“İkna” aşkın zaman içinde nasıl değişebileceği, insanların kendi iç sesine güvenmeleri gerektiğini ve özgürlük kavramlarına odaklanan romantik bir roman olarak öne çıkar.

Anne ve Wentworth’un ilişkisi, yanlış anlamalardan ve aile baskılarından kaynaklanan zorluklarla dolu olsa da, sonunda gerçek aşk ve sadakat galip gelir. Roman, Jane Austen’ın diğer eserlerinde olduğu gibi, toplumsal eleştirilerle mizahi birleştiren bir üslupla yazılmıştır.

İyi okumalar diliyoruz.

Yorum yapın

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com